CRBC još bira izvođača radova za biciklističku stazu

Slavoljub Stijepović je 16. decembra, kad je otvorena prva biciklistička staza, najavio početak radova na drugoj
1 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Luka Zeković
Slavoljub Stijepović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.02.2016. 16:15h

Izgradnja druge biciklističke staze nije počela, iako je sredinom decembra gradonačelnik Slavoljub Stijepović najavio početak radova u narednih nekoliko dana toga mjeseca, istog dana kada je svečano otvorena prva biciklistička staza.

Iz Službe za odnose sa javnošću Glavnog grada saopšteno je da je projekat za izgradnju druge biciklističke staze urađen, te da je izdata građevinska dozvola, ali da je donator izgradnje u toku odabira izvođača radova. Na pitanje kada očekuju da će radovi početi „Vijesti“ nisu dobile odgovor.

„Nemamo nagovještaj da procedure odabira i formalizovanja odnosa između donatora i izvođača radova mogu usloviti bitnije kašnjenje početka izgradnje biciklističke staze“, saopšteno je iz PG biroa.

Kompanija CRBC će, prema riječima zamjenika generalnog direktora, Pan Guangcaia, Podgoričanima pokloniti drugu biciklističku stazu u znak zahvalnosti za toplu dobrodošlicu i jačanje prijateljstva. Vrijednost kompletnog projekta iznosi 273.000 eura, a najavljeni rok za izgradnju staze je 90 dana.

Nakon otvaranja prve biciklističke staze 16. decembra, Stijepović je sa predstavnicima kineske kompanije CRBC posjetio lokaciju na kojoj je predviđen početak izgradnje novog koridora biciklističke staze od Zabjela do brda Gorica.

Dužina druge biciklističke staze, koja je predviđena od raskrsnice ulica Kralja Nikole i Vojislavljevića na Zabjelu do brda Gorica, iznosi nešto preko tri kilometra. Projekat izgradnje prve biciklističke staze, duge 5.320 metara, takođe je bio donacija ambasade Kine. Prema planu gradske administracije, predviđena je izgradnja biciklističkih staza na pet koridora.

Vožnja biciklom besplatna i ne zagađuje vazduh

U Podgorici je tokom prošlog decembra 27 dana bio zagađen vazduh, tome najviše doprinose, sa mirnim vremenom, izduvni gasovi i sezona grijanja. Biciklo.me, u saradnji sa Sistemom UN u Crnoj Gori i Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija, organizovalo je u subotu 29. zajedničku gradsku vožnju biciklima posvećenu usvojenom Pariskom sporazumu o klimatskim promjenama. UN apeluje na vozače da ugase motore kola i daju doprinos smanjenju emisija štetnih gasova.

Bonus video: