GA i IA: U Agenciji ne razumiju ulogu NVO sektora

Vujičeć (GA) je naglasio da je predstojeća sjednica veoma važna, jer se usvaja set podzakonskih akata iz oblasti finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja
133 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Vujičić, Foto: Savo Prelević
Zoran Vujičić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.01.2016. 18:24h

Savjet Agencije za borbu protiv korupcije je, zabranom predstavnicima nevladinih organizacija (NVO) da prisustvuju sjednici tog tijela, pokazao totalno nerazumijevanja uloge nevladinog sektora u radu te izuzetno važne institucije, ocijenjeno je iz Građanske alijanse (GA) Savjet je, većinom glasova, ocijenio da ne postoje razlozi za učešće predstavnika NVO na 15. sjednici tog tijela, uz obrazloženje da je postupak izrade podzakonskih akata za sprovođenje Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja okončan, i poručio da će “zbog sprječavanja dezinformacija u medijima, pozvati podnosioce amandmana koji su podnijeli zahtjev”. Zoran Vujičić iz GA ocijenio je takva odluka Savjeta pokazatelj totalnog nerazumijevanja uloge NVO sektora u radu te izuzetno važne institucije. “Gledanje na NVO sektor u radu Savjeta kao remetilački faktor, a konstruktivne sugestije kao sabotiranje, ne da ne uliva povjerenje, već sa samim startom vlada razočarenje”, smatra Vujičić. On je kazao da se od samog početka rada Savjeta, kroz pisanje Pravilnika i Statuta, maksimalno pokušala zatvoriti za rad ova institucija.

“Gledanje na NVO sektor u radu Savjeta kao remetilački faktor, a konstruktivne sugestije kao sabotiranje, ne da ne uliva povjerenje, već sa samim startom vlada razočarenje”

“Takođe opstrukcije koje ima koleginica iz Mans-a u radu Savjeta, pokazuje da se Agencija više energije i resursa troši na osporavanje NVO-a nego da se okrene svom primarnom poslu”, rekao je Vujičić. On je naglasio da je predstojeća sjednica veoma važna, jer se usvaja set podzakonskih akata iz oblasti finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja, koji će biti razmatrani i usvojeni na sjednici. “U nacrtu pravilnika o načinu vršenja kontrole političkih subjekata i kontrole i nadzora tokom izborne kampanje predviđa se da kontrola po sistemu slučajnog uzorka, uključuje institucije, i gdje je to moguće, političke subjekte u kojima će se vršiti sveobuhvatna kontrola sprovođenja pravila i poštovanja zabrana i ograničenja propisanih Zakonom”, naveo je Vujičić. Na taj način se, kako je kazao, teorijski mogu zaobići institucije koje imaju najveće budžete i najveće političke partije što, naglasio je Vujičić, ne smije da se desi. “Ali, i ako se ne desi, u članu osam istog pravilnika se kaže da Zapisnik o kontroli povjerljiv i ne može se objavljivati u cjelosti ili djelimično, bez saglasnosti Agencije, što je opet u suprotnosti sa članom osam Zakona o inspekcijskom nadzoru, koji kaže da je Inspekcijski nadzor javan”, dodao je Vujičić. On je kazao i da se u Uputstvu o načinu i postupku prijavljivanja i rješavanja prigovora podnijetih u toku izborne kampanje predviđa da odluke donosi direktor Agencije, najkasnije u roku od 15 dana od dana dobijanja nacrta. “Ovlašćeni službenik koji je sve iskontrolisao i dostavio direktoru, maltene, samo na potpis direktoru se daje mogućnost da potpiše odluku u roku od 15 dana, a građanima koji podnose prigovore se daje rok od tri dana za dopunu dokumentacije. Ovo su samo neke od sugestija koje su članovi Savjeta trebali da čuju”, naveo je Vujičić. On je kazao da vjeruje da će njihove kolege iz MANS-a doprinijeti kvalitrenom radu, “ali ovakav autistični način rada Savjeta i Agencije, koji je sve bez transparetan, pokazuje da ne znaju šta je suština antikorupcije”. “Otvorenost je suština antikorupcije, a NVO koji se bore za ovo samo su još jedan saveznik. Ovakav pristup navodi na sumnju da je cilj opstrukcija efikasnog rada”, naglasio je Vujičić. On je poručio da GA, i pored toga, ostaje otvorena za saradnju. “I pružamo ruku konstruktivnom pristupu, a sve sa ciljem da rad Agencije bude što kvalitetniji I prije svega transparentan”, dodao je Vujičić. I iz Instituta alternativa (IA) kritikovali su odluku Savjeta, navodeći da je Agencija na taj nači “nastavila praksu skrivanja svojih aktivnosti od očiju javnosti, i pokazala da će izigravanje zakona i netransparentnost i dalje biti obrasci kojima će se rukovoditi u svom radu”. Predstavnica te NVO Jovana Marović kazala je da Agencija nije dozvolila IA prisustvo ovogodišnjim sjednicama Savjeta.

Kako je navela, IA najprije uopšte nije dobio pisano obavještenje da li može ili ne prisustovati prvoj ovogodišnjoj sjednici Savjeta koja je održana 15. januara ove godine, da bi nakon sjednice bili usmeno obaviješteni da, po odluci tog tijela, predstavnici NVO sektora od 1. januara ne mogu pratiti sjednice, već isključivo učestvovati u radu. “Odlučujući o našem novom zahtjevu za učešće u radu, Savjet opet odbija uz obrazloženje da ne postoje razlozi za učešće predstavnika NVO, budući da su podzakonski akti finalizovani”, dodala je Marović. Prema njenim riječima, zabrana prisustva sjednicama predstavnicima NVO sektora i ograničavanje modaliteta saradnje isključivo na povremeno ućešće, dalji je korak ka potpunom zatvaranju rada Savjeta, koje je započelo prestankom audio snimanja sjednica. “Dodatno, izmišljanjem kriterijuma za učešće NVO sektora, Savjet Agencije narušava pravilo jednakosti, onemogućavajući nezavisne subjekte da nepristrasno sprovode evaluaciju njegovog rada. Ovim Agencija dopunjava spektar netransparentnih ‘pravila’ rada, na koje smo ukazali u nedavno objavljenoj analizi o njenom uspostavljanju”, zaključila je Marović.

Bonus video: