Zatvorenik diskriminisan zbog HIV-a

„Posebno zabrinjava činjenica da je P.J. diskriminisan zbog svog zdravstvenog stanja, da se nalazi u 'samici', odvojen od ostalih zatvorenika mimo svih važećih propisa, da nema adekvatne uslove za boravak i da mu je neophodno zdravstvena njega i liječenje u ustanovi koje mu garantuje Ustav i važeća zakonska regulativa“, piše u saopštenju
2 komentar(a)
ZIKS, ZIKS Spuž, Foto: Jelena Jovanović
ZIKS, ZIKS Spuž, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 26.01.2016. 13:34h

Nevladina organizacija Cazas i HIV fondacija tvrde da je osuđenik P. J. diskriminisan zbog zdravstvene dijagnoze u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS).

Iz te dvije organizacije saopšteno je da su zabrinuti zbog diskriminacije osoba sa HIV-om i da pozivaju Upravu ZIKS-a da se osuđeniku obezbjede uslovi da kaznu izdržava pod istim uslovima kao i druga osuđena lica, dok god to njegovo zdravstveno stanje dozvoljava.

Kako su pojasnili, P.J. , koji je stabilnog zdravstvenog stanja, se žalio Ombudsmanu na rad ZIKS-a i Uprave Kazneno popravnog doma u Spužu.

„Posebno zabrinjava činjenica da je P.J. diskriminisan zbog svog zdravstvenog stanja, da se nalazi u 'samici', odvojen od ostalih zatvorenika mimo svih važećih propisa, da nema adekvatne uslove za boravak i da mu je neophodno zdravstvena njega i liječenje u ustanovi koje mu garantuje Ustav i važeća zakonska regulativa“, piše u saopštenju.

Iz dvije organizacije su istakli da Uprava ZIKS-a treba da postupi u skladu sa preporukama Ombusmana, dodavši da pozdravljaju pozitivne nalaze rada zdravstvene službe u okviru ZIKS-a i Klinike za infektivne bolesti.

„Stoga smatramo izuzetno važnim odgovarajuću i kontinuiranu edukaciju službenika i zatvorenika o HIV/AIDS-u, pravima lica koji žive sa HIV-om i ostalim aspektima ove infekcije, sa kojom se danas živi kao sa bilo kojom drugom hroničnom infekcijom ili bolešću“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: