Osnovnim školama će dostaviti kutije za selektivno sakupljanje limenki

Kako je saopšteno iz Ekološkog pokreta Ozon, obrazovanje o zaštiti životne sredine je danas nešto što mora biti dio svih nivoa obrazovanja, od onih predškolskih do onih najvećih u oblasti nauke
273 pregleda 2 komentar(a)
Kutija za selektivno sakupljanje limenki, Foto: Svakalimenkaseracuna.me
Kutija za selektivno sakupljanje limenki, Foto: Svakalimenkaseracuna.me
Ažurirano: 25.01.2016. 17:14h

Svim osnovnim školama u Podgorici, Nikšiću, Danilovgradu i Cetinju biće dostavljene kutije za selektivno sakupljanje limenki, koje su obezbijedili Ekološki pokret Ozon i RECAN Fondacija za reciklažu limenki.

Ozon i RECAN Fondacija za reciklažu limenki za piće, povodom obilježavanja 26. januara – Svjetskog dana obrazovanja o zaštiti životne sredine, a kao podršku realizacije programa za stručno usavršavanje nastavnika Obrazovanje o upravljanju otpadom, obezbijedili su kutije za selektivno sakupljanje limenki.

„Tokom drugom polugodišta školske 2015-2016. godine u okviru međunarodne kampanje „Svaka limenka se računa“, čiji je nosilac RECAN Fondacija a Ekološki pokret Ozon jedan od partnera u Crnoj Gori, biće organizovano i takmičenje za osnovne škole u sakupljanju limenki, a za najuspješnije je obezbjeđen je i nagradni fond – pametne table i prenosive mini laboratorije za ekološka testiranja, čime će se dati doprinos i unapređenju infrastrukture za praktični dio nastave“, navode iz Ozona.

Kako je saopšteno, obrazovanje o zaštiti životne sredine je danas nešto što mora biti dio svih nivoa obrazovanja, od onih predškolskih do onih najvećih u oblasti nauke.

„Jer nas na to upućuju negativni uticaj na ljudsko zdravlje, klimatske promjene ili nestanak biljnih i životinjskih vrsta, kao posledica devastiranja prirodnih resursa, nekontrolisanog industrijskog zagađenja, nekontrolisanog odlaganja otpada i uopšte neodgovornog odnosa prema životnoj sredini“, saopšteno je iz Ozona.

Upravo zato, kako navode, smatraju voma važnim stalno unapređenje znanja i vještina školovanih edukatora, odnosno profesora i nastavnika koji rade sa djecom, ali i upravljačkih struktura u osnovnim školama, kroz praćenje aktuelnih trendova u oblasti zaštitite životne sredine i praktičnu primjenu tih stečenih znanja u matičnim ustanovama.

„Kao autor programa „Obrazovanje o upravljanju otpadom“, osjećam se veoma ponosno što smo nakon podrške Misije OEBS-a u Crnoj Gori, organizacije seminara za 45 nastavnika i članova menadžmenata i postavljanja zelenih ostrva u sedam osnovnih škola, zahvaljujući našim partnerima iz RECAN Fondacije i kampanji „Svaka limenka se računa“ obezbijedili adekvatne posude za selektivno odlaganje limenki“, saopštio je direktor Ozona, Aleksandar Perović.

Prema njegovim riječima, posebno je važno što to prati takmičenje koje će sem razvijanja takmičarskog i preduzetničkog duha kod učenika, stvoriti preduslove za uspostavljanje pravilnog sistema upravljanja otpadom u školama i potpuno drugačiji odnos prema toj potencijalno vrijednoj sirovini, i to ne samo u onim školama koje budu nagrađene.

„Ulaganje u obrazovanje o zaštiti životne sredine morali bi svi prepoznati kao nešto što će donijeti benefite i u bliskoj i dalekoj budućnosti, a za nas je to i strateški cilj, pa je i ova akcija doprinos u tom smjeru“, rekao je Perović.

Svjetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine, obilježava se 26. januara.

„Ekološki pokret Ozon i ovom prilikom poziva Vladu i Skupštinu Crne Gore da u najskorijem periodu omoguće funkcionisanje Eko-fonda, iz koga bi jedan dio sredstava morao biti opredijeljen za obrazovanje na svim nivoima o važnosti odgovornog odnosa prema životnoj sredini, na što nas obavezuje i ustavna odrednica ekološke države“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: