Euromost: Više od 3.500 građana tražilo azil u Njemačkoj

„U ovoj državi u 2015. godini je podnijeto 476.649 zahtjeva za azil, 273.815 više nego u 2014. godini ili 135 odsto više, što dosad nikada ovoliki broj podnijetih zahtjeva u ovoj državi nije zabilježeno“, navedeno je u izvještaju, saopšteno je iz Euromosta
85 pregleda 0 komentar(a)
iseljavanje, Foto: Euromost
iseljavanje, Foto: Euromost
Ažurirano: 24.01.2016. 14:54h

Više od 3,5 hiljada crnogorskih građana podnijelo je prošle godine zahtjev za azil u Njemačkoj, saopšteno je iz Euromosta.

Kako navode, Federalno Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke je objavilo podatke Savezne kancelarije za migracije o broju podnijetih zahtjeva za azil u Njemačku.

„U ovoj državi u 2015. godini je podnijeto 476.649 zahtjeva za azil, 273.815 više nego u 2014. godini ili 135 odsto više, što dosad nikada ovoliki broj podnijetih zahtjeva u ovoj državi nije zabilježeno“, navedeno je u izvještaju, saopšteno je iz Euromosta.

U tom izvještaju se, kako se dodaje, pominje i Crna Gora.

„Gdje je prema tim podacima 3.635 crnogorskih građana u 2015. godini podnijelo zahtjev za azil ili 180 posto više nego u 2014. godini“, kaže se u saopštenju.

U izvještaju se, kako je saopšteno iz Euromosta, navodi da među prvih deset zemalja po broju podnijetih zahtjeva za azil se nalaze i četiri države sa Balkana – Srbija, Kosovo, Makedonija i Albanija, plus azilanti iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

„Takođe se napominje da od ukupnog broja podnijetih zahtjeva za azil u Njemačku u 2015. godini, 30 odsto je podnijelo iz ovih balkanskih država“, kaže se u izvještaju.

Euromost je, kako su rekli, kontaktirao i Međunarodnu organizaciju za migrante (IOM). „Od kojih smo dobili informacije da ova organizacija koristi program Savezne kancelarije za migracije za povratak gradjana sa azila iz balkanskih država i da se preko nje vraćaju i naši gradjani“.

„Iz ove organizacije nam je potvrđeno da se naši građani vraćaju tokom nedjelje, zajedno sa građanima iz zemalja sa Balkana, koji su iz Srbije, Kosova, Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, gdje nijesu imali podatak o broju naših građana koji se vraćaju nazad u Crnu Goru, ali su nam potvrdili da su im kroz ovaj program omogućeni i troškovi za povratak u svoju državu“, kazali su iz Euromosta.

Euromost, kako navode, očekuje i od Savezne kancelarije za migracije i zvanične podatke, koliko se crnogorskih građana dosada vratilo, koliko ih je ostalo u Njemačkoj i koliki je broj njih koji je dobio status azilanta.

Bonus video: