Isplata se bliži, nedostaju milioni

Ako pravo ostvari 11.000 majki, državi će godišnje trebati i do 43 miliona eura, a u budžetu za 2016. ima samo 13 miliona
67 pregleda 27 komentar(a)
Novac, ekonomija, plate, krediti, banka, Foto: Shutterstock
Novac, ekonomija, plate, krediti, banka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.01.2016. 17:02h

Doživotne naknade koštaće državu od 2,1 do 3,6 miliona eura mjesečno, ako to pravo ostvari 11.000 majki, koliko ih se do sada prijavilo.

Na godišnjem nivou to iznosi od najmanje 25,4 do 43,5 miliona eura, a budžetom za 2016. godinu opredijeljeno je svega 13 miliona eura.

Do te računice dolazi se kada se broj predatih zahtjeva pomnoži za 193 ili 330 eura, koliko iznosi naknada zavisno od broja djece i visine staža koju su majke ostvarile, a potom i sa 12 mjeseci.

Ta cifra biće vjerovatno umanjena za ukupnu razliku između obustavljenih penzija majki i dobijenih naknada - do sada je podnijeto preko 3000 takvih zahtjeva, jer su penzije manje od naknada. (vidi boks).

S obzirom da je zahtjev za naknadu do sada predalo i oko 1.000 roditelja ili njegovatelja djece sa posebnim potrebama, država treba da izdvoji i oko 2,3 miliona eura godišnje po tom osnovu, ako rješenja budu pozitivna.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević nedavno je izjavila da će isplata naknada, koja treba da počne krajem februara, predstavljati problem za budžet, zbog ogromnog broja žena koji se prijavio.

Kovačevićeva je kazala da pretpostavljaju da će za isplatu trebati od 30 do 40 miliona eura.

Ona je za RTCG rekla da je naplata poreskog duga jedan od načina da se obezbijedi nedostajući novac.

Uprkos tome što mnoge majke tvrde da dugo čekaju na dokaz o radnom stažu, potreban za ostvarivanje prava, posebno one koje su stekle radni staž u Crnoj Gori i zemljama regiona, direktor Fonda PIO Dušan Perović kazao je da se zahtjevi stranaka obrađuju u zakonom propisanom roku.

On je precizirao da je rok za donošenje rješenja o obustavi isplate penzije najviše mjesec dana, a da se potvrde o tome da li je podnosilac zahtjeva korisnik prava na penziju i uvjerenja o stažu osiguranja izdaju odmah, ili najkasnije u roku od osam dana.

Perović je saopštio da Fond postupa i po zahtjevima stranaka koje su staž stekle u drugim zemljama sa kojima je potpisan ugovor o socijalnom osiguranju, bez obzira o kojoj se državi radi.

“Ukoliko Fond raspolaže podatkom - propisanim međunarodnim obrascem o penzijskom stažu za određenu stranku, kopija obrasca se stranci daje odmah, dok se u slučaju da Fond ne raspolaže obrascem na zahtjev stranke primjenjuje redovan postupak pribavljanja istog primjenom određenog međunarodnog sporazuma o socijalnom osiguranju, te stranka kopiju obrasca dobija odmah po njegovoj dostavi iz druge države”, pojasnio je Perović.

Iz Ministarstva rada nedavno je saopšteno da će se računati samo radni staž ostvaren na teritoriji Crne Gore, što je predlagač Zakona o dječjoj i socijalnoj zaštiti, poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović, ocijenio kao opstrukciju i diskriminaciju. On je kazao da zakon ne pravi tu razliku.

Više od 3.000 penzionerki želi naknadu

Perović je kazao da je Fondu PIO do juče predato 3.026 zahtjeva za obustavu penzije, zbog ostvarivanja prava na doživotnu naknadu. “Rješenje je doneseno za 2.175 zahtjeva, a rješavanje preostalog broja zahtjeva je u toku”.

Zakon propisuje da majke ne mogu istovremeno koristiti naknadu i penziju, odnosno platu.

Veliki broj zaposlenih, kako je ranije saopštila Kovačevićeva, prekida radni odnos u prosvjeti ili zdravstvu, kako bi predali zahtjev za mjesečne naknade.

Pravo na doživotnu mjesečnu naknadu od 330 eura imaju majke sa troje i više djece, koje imaju 25, odnosno 15 godina radnog staža. Majke koje su 15 godina provele na evidenciji nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje, a imaju najmanje troje djece, primaće 193 eura.

Bonus video: