GA: Stojanović da podnese ostavku i da se izvini novinaru Dana

Građanska alijansa je izrazaila snažan protest zbog nezakonitog hapšenja novinara Dana ali i zadovoljstvo potvrdom naših napora da se sve ovo rasvijetli kao dokaz nezakonitog postupanja policije i odnosa prema medijima
73 pregleda 4 komentar(a)
Živković ispred Suda za prekršaje, Foto: Savo Prelević
Živković ispred Suda za prekršaje, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.01.2016. 13:02h

Direktor Uprave policije, Slavko Stojanović trebao bi da podnese ostavku i izvini se novinaru Dana, Draženu Živkoviću i i javnosti zbog miješanja u sudski postupak, čim je ugrozio pravo na nevinost Živkovića, smatraju u Građanskoj alijansi.

Već na prvom suđenju novinaru Dana, Draženu Živkoviću, koji je uhapšen tokom razbijanja protesta DF-a 17. oktobra 2015. godine, svjedočenjem policijskih službenika potvrđena je priča novinara, čime je osporena izjava direktora Uprave policije Slavka Stojanovića, navodi se u saopštanju Građanske alijanse (GA).

Stojanović je izjavio da je novinar odbio da izvrši naređenje policijskih službenika.

Građanska alijansa je izrazaila snažan protest zbog nezakonitog hapšenja novinara Dana ali i zadovoljstvo potvrdom naših napora da se sve ovo rasvijetli kao dokaz nezakonitog postupanja policije i odnosa prema medijima.

U daljem saopštenju GA podsjeća da su brojne međunarodne organizacije Savjet Evrope, Evropski Komitet za prevenciju torture (CPT), Amnesty International, Civil Rights Defenders i ostali pokazali veliko interesovanje za odnos policije prema novinaru Draženu Živkoviću a većina njih javno su reagovali i tražili informacije od MUP-a koje se odnose na postupanja prema gdinu Živkoviću. Savjet Evrope utvrdio je da su policijski službenici tokom protesta takođe napali novinara Gojka Raičevića i da je direktno ugrožen od strane države.

"Na kraju, GA traži i da se utvrdi komandna i odgovornost svih policijskih službenika koji su postupali, što je dovelo do nezakonitog hapšenja novinara Dražena Živkovića. Neprihvatljivo je da se novinaru stavljaju lisice na ruke dok radi novinarski posao a da pri tom ne pruža nikakav otpor, čime su ga spriječili da izvještava o akciji policije koja je sprovedena na javnom mjestu i da vrši službenu dužnost u ime građana Crne Gore, koji imaju pravo da budu informisani. Novinar Živković tvrdio je da je snimao prebijanje drugih građana od strane policije, pa Tužilac i ostali državni organi moraju ispitati te navode do kraja, posebno jer je Savjet za građansku kontrolu rada policije već utvrdio kršenje prava građanina Bajčetića, što je, kako sam Živković tvrdi snimao i što je bio povod za njegovo hapšenje. Prekomjerna, neopravdana i nezakonita upotreba sile u ovom slučaju, ponovo je stavila slobodu izražavanja u zapećak, baš kako je stajalo i u izvještaju Evropske komisije, koji ocjenjuje da nema napretka u toj oblasti", kazali su iz Građanske alijanse.

Bonus video: