Unaprjeđenje stručnog obrazovanja prioritet Ministarstva prosvjete

Džonston je, kako se navodi, rekao da projekat HERIC nudi rješenja za mnoge slabe tačke obrazovnog sistema u dijelu visokog obrazovanja, i pohvalio napredak kada je u pitanju PISA testiranje
94 pregleda 1 komentar(a)
Timoti Džonston, Mubera Kurpejović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Timoti Džonston, Mubera Kurpejović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 19.01.2016. 19:27h

Unaprjeđenje stručnog obrazovanja i podizanje svijesti građana o njegovom značaju prioritet je Ministarstva prosvjete, saopšteno je na sastanku predstavnika tog resora i Svjetske banke (SB).

Kako je saopšteno iz Ministarstva, učesnici sastanka razgovarali su o dosadašnjoj saradnji u oblasti visokog obrazovanja, kao i o mogućnostima uspostavljanja saradnje u oblasti srednjeg, sa akcentom na srednje stručno obrazovanje.

„Sastanak je održan povodom prezentacije Sistemske dijagnostike Crne Gore koju su obavili stručnjaci SB i koji su, na osnovu te analize, predstavili polja moguće saradnje u cilju poboljšanja stanja u svim relevantnim oblastima razvoja zemlje, uključujući i obrazovanje“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je vođa tima segmenta za ljudski razvoj zapadnog Balkana i Srednje Azije pri SB, Timoti Džonston, izrazio zadovoljstvo napretkom Projekta Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost- HERIC , kiji relaizuju Ministarstvo nauke i Ministarstvo prosvjete uz podršku SB.

„A koji predstavlja dio sveobuhvatnog okvira strategija Vlade Crne Gore za evropske integracije u naučnim oblastima i oblastima nauke i istraživanja i, takođe, njene strategije za visoko obrazovanje“, dodaje se u saopštenju.

Džonston je, kako se navodi, rekao da projekat HERIC nudi rješenja za mnoge slabe tačke obrazovnog sistema u dijelu visokog obrazovanja, i pohvalio napredak kada je u pitanju PISA testiranje.

Sagovornicu su razgovarali o problemu neusklađenosti ponude i tražnje na tržištu rada, pri čemu su predstavnici Ministarstva istakli da je jedan od ključnih ciljeva reforme obrazovanja stvaranje uslova za kvalitetno sticanje znanja, vještina i kompetencija koje će omogućiti veću mobilnost i konkurentnost na tržištu rada, i odgovoriti njegovim potrebama.

Generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje, Mubera Kurpejović predstavila je Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem čiji je cilj usmjeren na pružanje podrške visokoškolcima u sticanju odgovarajućih praktičnih znanja, koja bi im omogućila veću konkurentnost na tržištu rada.

Ona je pojasnila da je cilj Programa i animiranje privatnog sektora za zapošljavanje što većeg broja mladih ljudi i otvaranje novih radnih mjesta, s druge strane.

„Generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih, Veljko Tomić, istakao je da je prioritet Ministarstva unaprjeđenje stručnog obrazovanja, na čemu se radi i podizanje svijesti građana o značaju ovog vida obrazovanja“, kaže se u saopštenju.

Tomić je istakao da bi pomoć SB u realizaciji tih aktivnosti bila od velikog značaja.

Bonus video: