Crna Gora dobija podršku za realizaciju zdravstvenih politika i planova

Sporazum je, kako su kazali, usklađen i sa Ciljevima održivog razvoja i biće podrška implementaciji Okvira za razvojnu pomoć Ujedinjenih nacija (UNDAF) za period 2016-2020.
72 pregleda 0 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Ministarstvo zdravlja
Budimir Šegrt, Foto: Ministarstvo zdravlja
Ažurirano: 19.01.2016. 16:30h

Predstavnici Ministarstva zdravlja i Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu, potpisali su Dvogodišnji sporazum o saradnji kojim, kako je saopšteno, Crna Gora dobija podršku za realizaciju nacionalnih zdravstvenih politika i planova.

Ministar zdravlja Budimir Šegrt sa saradnicima, boravio je u ponedjeljak u posjeti Regionalnoj kancelariji SZO u Kopenhagenu, gje je sa regionalnom direktorkom za Evropu Žužanom Jakab potpisao Sporazum o saradnji za period 2016–2017. godine.

„Sporazum je usklađen sa Dvanaestim opštim programom rada SZO za period 2014–2019. godine, formulisanim na osnovu iskustava stečenih tokom Jedanaestog opšteg programa rada. Njima se definiše visok stepen strateške vizije rada SZO, postavljaju se prioriteti i određuje se opšti pravac za ovaj šestogodišnji period, počev od januara 2014. godine“, saopšteno je iz Ministarstva.

Program, kako se navodi, obuhvata tri najznačajnije komponente reforme SZO - programe i prioritete, upravljanje i rukovođenje.

„Potpisivanje Sporazuma značajno je za Crnu Goru jer na ovaj način dobijamo podršku realizaciji nacionalnih zdravstvenih politika i planova, a naročito Nacionalnog master plana za razvoj sektora zdravstva u periodu 2015-2020. godine kao i Strukturnih reformi u zdravstvenom sektoru sa Akcionim planom za period 2015-2017. godine“, precizirali su iz Ministarstva.

Sporazum je, kako su kazali, usklađen i sa Ciljevima održivog razvoja i biće podrška implementaciji Okvira za razvojnu pomoć Ujedinjenih nacija (UNDAF) za period 2016-2020. godine.

Šegrt i Jakab razgovarali su o saradnji između Ministarstva i Regionalne kancelarije SZO, i kroz prezentaciju je predstavljen zdravstveni sistem Crne Gore.

„Održani su i odvojeni sastanci sa direktorima pojedinih divizija i njihovim timovima, tokom kojih je razgovarano o viziji razvoja zdravstva (Master plan) iz perspektive Evropske politike Health 2020, integrisanom pružanju usluga, razvijanju ljudskih resursa kao važne pretpostavke obezbjeđivanja kvalitetne zdravstvene zaštite, kao i o značaju multisektorske saradnje za unaprjeđenje zdravlja i osnivanju Nacionalnog savjeta za hronične nezarazne bolesti“, kaže se u saopštenju.

Uz to je, kako se navodi, bilo riječi i o saradnji sa drugim agencijama, kao što su Svjetska banka, UN sistem, kroz UNDAF program, kao i načinu na koji taj program doprinosi ostvarivanju ciljeva iz Master plana.

„Na sastanku bilo je riječi i o regionalnoj saradnji, kroz Zdravstvenu mrežu Jugoistočne Evrope (SEEHN), Projektu saradnje malih zemalja, Uniji zemalja Mediterana, IPA programiranju i reformi sektora zdravstva“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: