PODACI MONSTATA

U novembru prikupljeno 2,1 milion litara mlijeka

"Od ukupnog ulaza mlijeka u mljekarama, 31 odsto prerađeno je u konzumno mlijeko, 26 odsto u fermentisane mlječne proizvode, dok je tri odsto prerađeno u pavlaku", navodi se u saopštenju
0 komentar(a)
mlijeko, mljekara, Foto: Shutterstock
mlijeko, mljekara, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.01.2016. 11:57h

Ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka u novembru iznosila je 2,1 milion litara, sa prosječnim sadržajem masti 3,77 odsto i proteina 3,21 odsto, saopšteno je iz Monstata.

"Od ukupnog ulaza mlijeka u mljekarama, 31 odsto prerađeno je u konzumno mlijeko, 26 odsto u fermentisane mlječne proizvode, dok je tri odsto prerađeno u pavlaku", navodi se u saopštenju.

Ostale količine prikupljenog mlijeka upotrijebljene su za proizvodnju kajmaka, drugih žuto-masnih proizvoda i kravljeg sira.

Iz Monstata su kazali da je od dobijenih mlječnih proizvoda u mljekarama, veći dio prikupljenog mlijeka upotrijebljen za preradu u konzumno mlijeko i proizvodnju sira, isključivo od kravljeg mlijeka.

"Ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka, ne uključuje količine mlijeka iz uvoza, već isključivo količine koje su mljekare i sirare otkupile sa farmi na teritoriji Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.