IA: Lukšićevo ministarstvo krije izvještaj EK o korupciji na lokalnom nivou

Evropska komisija i MVPEI bi trebalo da omoguće pristup svim izvještajima eskpertskih misija, uz zaštitu ličnih podataka ili podataka o istragama koje su u toku, smatraju u Institutu
50 pregleda 2 komentar(a)
Jovana Marović, Foto: Institut alternativa
Jovana Marović, Foto: Institut alternativa
Ažurirano: 15.01.2016. 11:02h

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) onemogućilo je Institutu alternativa (IA) uvid u podatke o korupciji na lokalnom nivou koje su pripremili eksperti Evropske unije, odbivši njihov zahtjev za slobodan pristup informacijama.

“Ovakva praksa skrivanja važnih informacija negativno utiče na povjerenje građana u institucije sistema koje je ionako na 'klimavim nogama', ali i na ukupne aktivnosti u borbi protiv korupcije”, smatra koordinatorka istraživanja Jovana Marović.

Marović dodaje da je rješenje MVPEI, po kojem je ovaj izvještaj pod oznakom ”interno”, nastavak zatvaranja procesa pregovora i nije u skladu sa smjernicama Evropske komisije.

“Naime, MVPEI nas je informisalo u avgustu, takođe u odgovoru na zahtjev za slobodan pristup informacijama, da će Evropska komisija za svaki izvještaj posebno odlučiti da li će ga učiniti dostupnim ili ne. Iako i stav Komisije utiče na transparentnost procesa, bitno je drugačiji u odnosu na odgovor MVPEI. Dakle, nisu svi izvještaji zaštićeni, već Evropska komisija zadržava pravo da odluči o objavljivanju svakog pojedinačno. Odlučujući samostalno o izvještaju koji se odnosi na korupciju na lokalnom nivou, MVPEI budi dodatnu pozornost u odnosu na sadržaj napisanog i sveprisutnu korupciju u crnogorskim opštinama,” navodi Marović.

“IA ističe važnost transparentnosti pregovora, kako bi se u jednom visoko participativnom i otvorenom procesu došlo do najboljih rješenja i unapređenja prakse. Osim toga, posebno je problematično što uvid u podatke nemaju ni zainteresovane strane koje su učestvovale na sastancima sa ekspertima Evropske unije, kao što je to bio slučaj sa Institutom alternativa tokom posjete o korupciji na lokalnom nivou.”

Evropska komisija i MVPEI bi trebalo da omoguće pristup svim izvještajima eskpertskih misija, uz zaštitu ličnih podataka ili podataka o istragama koje su u toku, smatraju u Institutu.

Bonus video: