Maltežani investiraju 80 miliona eura na Možuri

Sa premijerom Malte koji ove nedjelje boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.bio je i malteški ministar energetike i zdravlja Konrad Mici
4 komentar(a)
Srzentić i Muskat na Možuri, Foto: Radomir Petrić
Srzentić i Muskat na Možuri, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 12.01.2016. 16:14h

Premijer Malte Džozef Muskat obišao je danas lokalitet Možura u Mrkojevićima, gdje malteška kompanija „Enemalta plc“ namjerava da izgradi vjetroelektranu. U saopštenju iz kabineta predsjednika Opštine Bar, dostavljenom juče medijima, navodi se da je ova investicija vrijedna 80 miliona eura, što je čini ubjedljivo najvećom direktnom stranom investicijom ikada u ovoj opštini. Instalisana snaga vjetroelektrane biće 46 MW, sa 23 stuba, „što će činiti ukupno tri posto proizvodnje električne energije u Crnoj Gori“.

Premijer Malte je na Možuri istakao da je ovo izuzetno bitan događaj, „jer državna firma sa Malte prvi put poslije dugo godina direktno investira u nekoj stranoj državi“.

"Izgradnja vjetroelektrane je važna investicija. Obavezali smo se da ćemo zajedno sa našim partnerima, sa kojima smo osnovali međunarodni konzorcijum, proizvoditi tri posto ukupne električne energije u Crnoj Gori i to je ujedno prva investicija u oblasti obnovljivih izvora energije u vašoj državi. Pored toga, izgradnja vjetroelektrane će biti druga dodirna tačka između Bara i Malte, jer su investitori Luke Bar od nedavno postali i većinski vlasnici Luke Valeta, što predstavlja kontinuiranu sinergiju između Crne Gore i Malte", istakao je Muskat.

Sa premijerom Malte koji ove nedjelje boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.bio je i malteški ministar energetike i zdravlja Konrad Mici.

Predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić rekao je ovim povodom da će barska lokalna samouprava učiniti sve što je u okviru njenih mogućnosti da bude dobar partner u ovom poslu, te da želi da se saradnja sa Maltom razvija i na drugim poljima, prije svega u oblasti zdravstva i zdravstvenog turizma.

Bonus video: