Vitova lirika za 72 sata obišla državu

Ekipa dokumentarca „U trag zaboravu“ obišla za 72 sata sve crnogorske gradove i ispisala grafite sa Vitovim stihovima
822 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2016. 20:07h

Ekipa dokumentarnog filma „U trag zaboravu“, koji je posvećen Vitomiru Vitu Nikoliću, ispisala je njegove stihove u svim crnogorskim gradovima. Za 72 sata filmadžije, predvođene režiserkom Majom Janjušević, obišle su sve opštine u Crnoj Gori i u svakoj ostavili „trag“ - grafit sa Vitovim stihovima. Grafite je uradio Marko Janjušević.

To je bio dio njihovog performansa pod nazivom „Osveta pjesnika njegovim stihovima“. Inspiraciju za performans pronašli su u stihovima Branka Banja Šaranovića, Vitovog prijatelja i pjesnika neobičnog senzibiliteta koji je poručivao „Osvetite me mojim stihovima“.

Ponovo je čuveni crnogorski pjesnik, novinar i boem, koji je preminuo 1994. godine, Vito Nikolić „drumovao“ po cijeloj Crnoj Gori.

Njegovi stihovi podsjetili su javnost na njegov raskošan talenat, antologijske pjesme na, možda i najpoznatijeg poslijeratnog crnogorskog liričara koji je između poezije i života stavio znak jednakosti, pjesnika često neshvaćenog, i dalje nedovoljno vrednovanog.

I na zgradi „Pobjede“, medijske kuće za koju je Vito radio sve do '90-ih godina, kada je dobio otkaz jer je bio protiv „rata za mir“, ispisani su stihovi pjesme „Noć sa Dubrovnikom“.

„Gerilska“ akcija filmadžija završena je u njegovom rodnom Nikšiću. U gradu pod Trebjesom osvanula su dva grafita - na zidu OŠ „Olga Golović“ našli su se stihovi iz pjesme „Pismo mojoj učiteljici“, a na Gimnaziji stihovi posvećeni gimnazijalkama kojima je Vito dao peticu iz života, ljepote i poezije. Nikšić je dobio i dva murala. Jedan na zidu kafane „Pod lipom“, i drugi, koji je uradio Ivan Stamatović na zgradi gdje je Vito živio od 1962. do 1970. godine. Taj mural je posljednji kadar u filmu koji se radi u produkciji NVO “Agencija za kulturu, ekologiju i ljudska prava CEHRA”.

Pomenuta NVO, zajedno sa Fondacijom “Ćano Koprivica” ove godine na dan Vitovog rođenja, 27. aprila, kreće sa manifestacijom “Vitovi dani”, u sklopu koje će biti premijerno prikazan dokumentarni film o čovjeku uz čije pjesme su mnogi u bivšoj Jugoslaviji odrastali, zaljubljivali se, tugovali.

“Mislim da je svaki živi čovjek pjesnik. Pjesnik je u svakom ljudskom stvoru. Ko nije pjesnik taj je davno mrtav. Ali samo neki uspiju ovladati dušama svojih bližinjih", zapisao je Nikolić.

Galerija

Bonus video: