Radonjić: Agencija posvećena konkretnim i mjerljivim rezultatima

“Agencija će biti centralno preventivno antikorupcijsko tijelo, a osim dosadašnjih nadležnosti Uprave i Komisije, imaće i nove, mnogo šire nadležnosti predviđene Zakonom o sprječavanju korupcije, ali i drugim antikorupcijskim propisima”, naveo je Radonjić
2 komentar(a)
Sreten Radonjić, Foto: Boris Pejović
Sreten Radonjić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.12.2015. 14:37h

Agencija za sprječavanje korupcije biće posvećena ostvarivanju konkretnih i mjerljivih rezultata u borbi protiv korupcije i doprinijeće ispunjavanju jednog od glavnih uslova koji se postavlja pred državu u procesu evropskih integracija, rekao je njen direktor Sreten Radonjić.

Agencija je nova antikorupcijska institucija koja počinje da radi 1. januara naredne godine.

Ona preuzima sve poslove Uprave za antikorupcijsku inicijativu i Komisije za sprječavanje sukoba interesa, koje prestaju sa radom. Agencija preuzima i dio nadležnosti Državne izborne komisije.

Agencija je samostalno i nezavisno antikorupcijsko tijelo.

Radonjić je kazao das u cilju stvaranja uslova za početak rada Agencije prethodnih mjeseci realizovane brojne aktivnosti.

Savjet Agencije je, na predlog direktora, usvojio više podzakonskih akata, raspisani su oglasi za zapošljavanje neophodnih kadrova, a privodi se kraju uspostavljanje informacionog sistema Agencije.

“Intenzivno se radi i na opremanju novih prostorija Agencije, a do useljenja, koje se očekuje u drugoj polovini januara, zaposleni u Agenciji će koristiti prostorije dosadašnje Uprave za antikorupcijsku inicijativu i Komisije za sprječavanje sukoba interesa”, kazao je Radonjić.

Prema njegovim riječima, početkom rada Agencije počinje nova etapa u sveukupnim naporima Crne Gore na planu suzbijanja korupcije.

“Agencija će biti centralno preventivno antikorupcijsko tijelo, a osim dosadašnjih nadležnosti Uprave i Komisije, imaće i nove, mnogo šire nadležnosti predviđene Zakonom o sprječavanju korupcije, ali i drugim antikorupcijskim propisima”, naveo je Radonjić.

Dosljednom primjenom svih zakonskih nadležnosti Agencija će, kaže on, doprinijeti jačanju transparentnosti i zakonitosti rada javnog i privatnog sektora, a time i smanjenju korupcije.

“Ne samo od zaposlenih u Agenciji, već od svih organa nadležnih za suzbijanje korupcije, očekuje se dosljedna i principijelna primjena antikorupcijskih zakona i propisa”, poručio je Radonjić.

Nedavno istraživanje javnog mnjenja o stavovima javnosti o pitanju korupcije, koje je sprovela Uprava za antikorupcijsku inicijativu, pokazalo je da najveći procenat ispitanika (72,4 odsto) prilikom ostvarivanja prava kod državnih i organa lokalne samouprave, nije bio uslovljen zahtjevom za davanjem poklona ili novca od službenika.

Svaki peti ispitanik je odgovorio da je ponekad bio uslovljen, a 4,8 odsto ispitanika kazalo da su često bili uslovljeni davanjem poklona ili novca.

Istraživanje je pokazalo i da najveći broj ispitanika (45 odsto) smatra da je nivo korupcije u Crnoj Gori isti kao i prethodne godine, dok skoro 25 odsto građana smatra da se nivo korupcije smanjio u odnosu na prošlu godinu.

U poređenju sa prošlogodišnjim istraživanjem, ove godine je za deset osto veći procenat ispitanika koji misle da se nivo korupcije smanjio.

“Iako su to ohrabrujući rezultati, želimo da u 2016. rezultati budu još bolji. Agencija će kroz intenzivne javne kampanje snažno jačati nivo javne svijesti o štetnosti korupcije”, kazao je Radonjić.

Kampanje će posebno biti usmjerene ka onim oblastima u kojima je, prema mišljenju ispitanika, korupcija najrasprostranjenija, odnosno prema ciljnim grupama definisanim u preporukama istraživanja.

“Na tom putu sarađivaće sa drugim institucijama, međunarodnim organizacijma, nevladinim sektorom i građanima i biti pouzdan partner u zajedničkim naporima na suzbijanju korupcije”, saopštio je Radonjić.

Bonus video: