GA: Prisutna diskriminacija po osnovu pola prilikom zapošljavanja

U najvećem broju slučajeva, kako se navodi, traži se muški pol, osim kada je riječ o poslovima održavanja higijene i u zdravstvu kada je u pitanju zapošljavanje medicinskih sestara
62 pregleda 0 komentar(a)
intervju za posao, Foto: Shutterstock
intervju za posao, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.12.2015. 09:45h

Diskriminacija po osnovu pola i starosti široko je rasprostranjena prilikom zapošljavanja i prisutna u privatnom sektoru i državnim institucijama i organima, pokazalo je istraživanje Građanske alijanse (GA).

GA je sprovela istraživanje od 1. novembra do 25. decembra, a cilj im je bio, kako su saopštili, da otkriju stepen diskriminacije po osnovu pola i starosti prilikom zapošljavanja, gdje se i kada javlja i identifikuju realno stanje i osnovne probleme u toj oblasti. Projekat je podržao OEBS.

„Istraživanje je pokazalo široko rasprostranjenu diskriminaciju po osnovu pola i starosti prilikom zapošljavanja, kao i to da se ona javlja kako u privatnom sektoru tako i u državnim institucijama i organima. Primijetili smo da se veoma često prave razlike po osnovu pola“, navodi se u izvještaju.

U najvećem broju slučajeva, kako se navodi, traži se muški pol, osim kada je riječ o poslovima održavanja higijene i u zdravstvu kada je u pitanju zapošljavanje medicinskih sestara.

„Ono što generalno važi za sve ove oglase jeste da traju kratko i u prosjeku od jedan do peta dana. U velikom broju registrovanih slučajeva odstupa se od načela jednakog postupanja prema muškaracima i ženama u pitanjima zapošljavanja i rada“, kazali su iz GA.

To se, kako je saopšteno, najčešće događa na štetu žena. „Identifikovali smo brojna mjesta gdje se diskriminacija od starta može uočiti i pratiti“.

„Neophodno je uložiti dodatne napore i izgraditi adekvatne finansijske i administrativne kapacitete koji će garantovati nezavisnost i djelotvornu primjenu domaćeg i prihvaćenog međunardnog pravnog okvira. Saradnja između državnih institucija mora biti na većem nivou a presude Upravnog suda u ovoj oblasti moraju se poštovati“, poručeno je iz GA.

Oni smatraju da je u narednom periodu neophodno analizirati politiku zapošljavanja, podstaći kontrolu zakonitosti i obradu slučajeva evidentne diskriminacije i ukazati na moguće uzroke i načine eliminacije uočene diskriminacije.

„Zavod za zapošljavanje trebalo bi da uvede obavezu na osnovu koje poslodavci dostavljaju osnov razlikovanja po polu i starosti, koji bi bio dostupan zainteresovanim građanima po oglasima/konkursima“, smatraju u GA.

Ta praksa bi, kako navode, olakšala postupanje nadležnih državnih institucija u slučajevima prijava od građana i doprinijela bi efikasnijem procesuiranju.

„Zbog toga što smo prilikom pregleda dnevnih novina Dan, Vijesti i Pobjeda u rubrikama mali oglasi Posao pronašli veliki broj oglasa koji ukazuju na moguću diskriminaciju, neophodno je da nadležne državne institucije monitoring ovog mjesta za oglašavanje uvrste u svoje planove rada“, poručeno je iz GA.

U izvještaju se navodi da su ranjive grupe u društvu posebno ugrožene, jer se često događa da su dvostruko diskriminisani. „Zbog toga je neophodno dodatno raditi na garancijama i subvencijama za zapošljavanje ranjivih grupa u društvu“.

„Posebnu pažnju trebalo bi posvetiti razvoju i dostupnosti statističkih podataka koji će omogućiti djelotvorno praćenje diskriminacije u ovoj oblasti. To će omogućiti i utvrđivanje realnog stanja kao i osnovnih problema koji se javljaju prilikom zapošljavanja“, kaže se u izvještaju.

Iz GA je ocijenjeno da bi trebalo nastaviti obuku sudija za postupanje u slučajevima diskriminacije prilikom zapošljavanja, posebno kada su u pitanju međunarodni standardi i praksa Evropskog suda za ljudska prava.

„Građani još uvijek nijesu ohrabreni da prijave diskriminaciju prilikom zapošljavanja i na radu zbog straha od kasnijih negativnih posljedica koje mogu trpjeti. Potrebno je nastaviti sa edukacijom i podizanjem svijesti javnosti u ovoj oblasti, kao i stvaranjem zaštitnih mehanizama za građane koji prijave slučajeve diskriminacije“, zaključuje se u izvještaju.

Bonus video: