Velika gužva ispred Fonda PIO: Potvrde izdavali i ispred zgrade

Većina žena nije htjela da komentariše koliko dugo čeka u redu
120 pregleda 8 komentar(a)
Gužva ispred Fonda PIO, Foto: Ana Komatina
Gužva ispred Fonda PIO, Foto: Ana Komatina
Ažurirano: 29.12.2015. 07:33h

Više od 100 žena čekalo je juče ispred Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), kako bi dobile uvjerenja za ostvarivanje doživotnih mjesečnih naknada.

Potvrde su ispred ulaznih vrata dijelili službenici Fonda PIO, a većina žena nije htjela da komentariše koliko dugo čeka i da li im teško pada procedura prijavljivanja.

Lidija Boljević kazala je da je uspjela da podigne većinu dokumenata kod nadležnih ustanova i da joj je preostalo da izvadi dokaz o radnom stažu.

Pojasnila je da ima 25 godina staža i troje djece i da je mjesečna naknada bolje rješenje od staračke penzije.

Ružica Đuričković, majka četvoro djece koja je 20 godina provela na Birou rada, tvrdi da je pribavila sva potrebna uvjerenja.

Građanke koje treba da nabave dokaz o radnom stažu iz inostranstva tvrde da nijesu upoznate sa procedurom pribavljanja tog dokumenta.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja juče nijesu odgovorili kakva je i koliko traje procedura provjere radnog staža iz inostranstva i izdavanje uvjerenja.

Iz tog resora prošle sedmice je saopšteno da se za naknade već prijavilo oko 4.000 majki i 450 roditelja, staratelja ili njegovatelja osoba sa posebnim potrebama.

Pravo na mjesečne naknade u iznosu od 330 eura imaju majke koje su rodile troje i više djece, a imaju 25, odnosno 15 godina radnog staža. Majke sa troje i više djece, koje su na evidenciji nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje bile najmanje 15 godina, primaće 193 eura.

Roditelj, odnosno njegovatelj djeteta koje je korisnik lične invalidnine, primaće 193 eura mjesečno. Zainteresovani moraju da odluče između naknade i penzije, odnosno plate.

Bonus video: