GA: VDT da pokrene postupke utvrđivanja inspiratora, naredbodavaca i huškača na ratne zločine

„GA insistira i na preispitivanju odgovornosti državnih tužilaca koji su postupali u slučajevima ratnih zločina, zato što je dosadašnja praksa pokazala brojne nedostatke u istragama, za koje sumnjamo da su smišljenje u cilju opstrukcije procesa“, naveo je Milan Radović iz GA
68 pregleda 2 komentar(a)
Milan Radović, Foto: Savo Prelević
Milan Radović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.12.2015. 14:26h

Osnovanje istraživačko-dokumentacionog centra od izuzetne je važnosti, ocijenjeno je iz Građanske alijanse (GA) i poručeno da treba preispitati odgovornost državnih tužilaca koji su postupali u slučajevima ratnih zločina.

„Osnivanje istraživačko-dokumentacionog centra su aktivnosti na kojima GA već radi. Projekat je razvijen i očekujemo uskoro da važnost istog bude prepoznat od strane donatora, prije svega Evropske unije (EU), čije su birokratizovane strukture na sumnjiv način procjenjivale da je ovaj centar neodrživ projekat”, kazao je agencije MINA Milan Radović iz GA.

Prema njegovim riječima, osnivanje takvog centra od izuzetne je važnosti. „Posebno u kontekstu crnogorske realnosti u kojoj se nijesmo suočili sa ratnom prošlošću, čak naprotiv uspješno poradili na reviziji bliske prošlosti“.

„Pasivan i formalan odnos nadležnih državnih institucija po pitanju procesa suočavanja sa prošlošću i dalje je aktuelan. Iako je od pojedinih ratnih zločina prošlo i više od dvije decenije, samo u jednom slučaju imamo pravosnažno osuđujuću presudu“, kazao je Radović.

Kako je rekao, pitanje političke, nalogodavne i komandne odgovornosti nije pokrenuto.

Neophodno je, smatra on, da naredni koraci VDT-a budu da se pokrenu postupci utvrđivanja inspiratora, naredbodavaca i huškača na ratne zločine kako bi se utvrdila puna odgovornost, ali i otkrile sve istine o žrtvama i počiniocima tih zločina.

„GA insistira i na preispitivanju odgovornosti državnih tužilaca koji su postupali u slučajevima ratnih zločina, zato što je dosadašnja praksa pokazala brojne nedostatke u istragama, za koje sumnjamo da su smišljenje u cilju opstrukcije procesa“, naveo je Radović.

GA je, kako je rekao, već tražila nekoliko puta od nadležnih u VDT-u da pokrenu inicijativu za razrješenje tužilaca koji su pravili greške, o čemu su svjedočili i predstavnici tužilačke organizacije u javnosti.

„Centar koji je prepoznat i u POSPovoj deklaraciji bi predstavljao bazu za sve procese koji već dvije decenije čekaju da budu pokrenuti. Takođe, centar bi bio veoma važan za veliki broj institucija od pravosudnih do obrazovnih, kao baza na kojoj bi se našli dokumentovani slučajevi svih nepočinstava koje su grđani Crne Gore činili u protekle tri decenije“, naveo je Radović.

Bonus video: