Kolektor za Podgoricu kao autoput za Crnu Goru

Vešović ističe da zbog ugroženosti ekosistema Morače i Skadarskog, problem kolektora od lokalnog postaje državni
72 pregleda 24 komentar(a)
Časlav Vešović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Časlav Vešović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.12.2015. 07:38h

Ako autoput ima epitet najvažnijeg, najvećeg i najvrednijeg infrastrukturnog projekta u istoriji Crne Gore, onda novi sistem za prečišćavanje otpadnih voda ima jednak značaj za glavni grad, kazao je u intervjuu „Vijestima” zamjenik gradonačelnika Podgorice Časlav Vešović odgovarajući na pitanje šta Glavni grad preduzima kako bi se riješio taj problem.

“Iako uvažavam probleme sa kojima se suočavaju građani koji stanuju u blizini aktuelnog postrojenja za tretman otpadnih voda, neprijatni mirisi su najmanji problem koji možemo imati ukoliko ne obezbijedimo uslove za gradnju novog sistema sa glavnim kolektorom i inseneracijom mulja. Zbog malih kapaciteta aktuelnog kolektora za današnje potrebe Podgorice, postoji rizik da nedovoljno pročišćene ugroze životnu sredine i ekosisteme Morače i Skadarskog jezera.

Ta činjenica gradira ovaj ekološki problem sa lokalnog na državni nivo, zbog čega smo u svakodnevnoj komunikaciji sa odgovornim predstavnicima Vlade u nastojanju da što prije počnemo sa izgradnjom novog sistema za otpadne vode. Jedan neuspjeli pokušaj, kroz tenderski postupak, je iza nas. Tehnološka rješenja do kojih smo došli su neupitna. Preostalo je da nađemo odgovarajući finansijski aranžman.

Zbog velikog značaja i vrijednosti ovog projekta, ne smijemo dozvoliti da nas potreba za što skorijim rješenjem odvede u neke nepovoljne finansijske ponude. Strpljivo i odgovorno biramo partnere za taj posao. Imali smo razgovore sa nekoliko najrenomiranijih finansijskih institucija u Evropi i sigurni smo da ćemo u relativno skorije vrijeme imati konkretnu ponudu koja će rezultirati sklapanjem ugovora za finansiranje pomenutog projekta.

S obzirom na to da je davno srušena zgrada kina "Kultura", zašto još nije počela izgradnja Gradskog pozorišta?

Već dugo govorimo o potrebi izgradnje Gradskog pozorišta. Podsjetiću vas da u Glavnom gradu imamo glavni projekat na bazi kojeg je prije nekoliko mjeseci raspisan tender. Veliki broj kompanija je otkupio tendersku dokumentaciju, međutim nijedna nije predala ponudu. Naše stručne službe su dobile zadatak da naprave analizu uzroka zbog kojih se to dogodilo i da pripreme uslove za novo javno oglašavanje. Procijenjena vrijednost investicije je 6 miliona eura.

Kakvi su odnosi Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije u gradskoj skupštini? Da li ćete na sljedećim izborima mijenjati koalicionog partnera?

Odluka o formiranju vladajuće koalicije nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora se pokazala odgovornom i opravdanom. Kroz ankete, koje za potrebe Glavnog grada sprovodi jedna renomirana agencija, od građana koji su iznijeli stav o gradonačelniku kao sinonimu gradske uprave, njih 68% je reklo da je zadovoljno njegovim radom. Politička pitanja u Podgorici, u kojoj stanuje namjanje trećina građana Crne Gore, ne možemo tretirati samo kao lokalna.

Zato vjerujem da je politički savez partija u Podgorici koje podržavaju NATO integracije značajno doprinio njegovom pozitivnom ishodu, jer bi u suprotnom, da su u Glavnom gradu Crne Gore na vlast došle snage čije smo demokratske kapacitete nažalost imali priliku da vidimo 24. oktobra ove godine, ispred crnogorske Skupštine, poziv u NATO savez bi možda bio daleko od nas. Samo ta dva pokazatelja govore o opravdanosti naše koalicije. U gradskom parlamentu, sa svim odbornicima vladajuće koalicije, imamo korektnu i konstruktivnu saradnju.

Šta, prema Vašem mišljenju, nedostaje glavnom gradu, odnosno šta biste voljeli da Podgorica ima, a trenutno to fali?

Kada vršite odgovorne poslove u ime građana, nemate privilegiju da govorite o ličnim željama, već isključivo o potrebama grada. Iako imamo vizuju kako da naša Podgorica bude još ljepša, primarna potreba građana Podgorice je stvaranje uslova za veću zaposlenost.

S tim u vezi, već dugo pripremamo Odluku o utvrđivanju biznis zona i podsticajima za veću zaposlenost. Vjerujem da smo opredijelili atraktivan prostor, koji se nalazi u blizini aerodroma, na svega nekoliko kilometara od glavne željezničke stanice, na 50km od Luke Bar. Sigurni smo i da je naš program za podršku preduzetništvu izdašan i da će sve skupa za rezultat imati veću zaposlenost i bolje zarade.

U našem izbornom programu su racionalno određeni prioriteti razvoja grada i uvjereni smo da će njihovom realizacijom biti unaprijeđen kvalitet života u Podgorici. Pored potrebe da što prije dođemo do nekih novih sadržaja, nažalost, ponekad projekti i ponude koje dobijemo za njihovu gradnju ne odgovoraju uvijek predviđenim cijenama i traženom kvalitetu. U takvim situacijama je odgovornije prolongirati rokove, dok se ne stvore uslovi za implementaciju optimalnih rješenja.

Cijenimo da smo pokrenuli značajan broj projekata i sigurni smo da dinamika razvoja grada i boljih uslova življenja u Podgorici neće biti dovedena u pitanje.

Optuživali su Vas da ste odlučili da Enes Ljuljanović, član Demokratske unije Albanaca, suprotno zakonu, dobije posao pomoćnika sekretara za privredu, prema partijskom dogovoru. Protiv Vas je zbog toga podnijeta i krivična prijava. Da li je Ljuljanović primljen nezakonito i da li je to Vaša odluka?

Razumijem da postoji potreba javnosti da sazna detalje u vezi sa tim pitanjem, međutim nije ga uputno javno komentarisati zbog pokrenutog postupka od strane izvjesnog gospodina. Pred nadležnim državnim organima, u slučaju potrebe, ću objasniti neutemeljenost te prijave.

Da li će u bliskoj budućnosti biti pokrenuti neki značajniji projekti za glavni grad?

Hoće. Pored najvećih, koje smo već pomenuli, nastavićemo da gradimo biciklističke staze. Unaprijedićemo sportske kapacitete, kroz investicije u bazene i Sportski centar Moraču. Kroz privatno - javno partnerstvo počinje sa izgradnjom novi tržni centar na Koniku.

Nastavljamo se realizacijom projekta tretmana procjednih voda na deponiji. U slučaju uspješnog tendera, uskoro će početi izgradnja treće sanitarne kade. Uredićemo parkovske površine. Započet je projekat rekonstrukcije crpne stanice na Marezi i biće uskoro završen. Kroz odgovarajuće aranžamne sa Ministarstvom prosvjete, uskoro će početi gradnja dva od najavljena četiri vrtića. U 2016. godini ćemo uložiti značajna sredstva u komunalnu i putnu infrastrukturu. Završna faza zaobilaznice, od kružnog toka kod aerodroma do Mojanovića, će takođe uskoro početi sa gradnjom...

Dva zamjenika gradonačelnika Podgorice i ubuduće

Dva aktuelna zamjenika gradonačelnika Podgorice su i školski drugovi. Vešović i Boris Mugoša su dijelili klupu u podgoričkoj Gimnaziji i siguran je da je njihova razredna ponosna na svoje učenike.

“Od stupanja na snagu Zakona o Glavnom gradu, Podgorica prvi put ima dva zamjenika, što će i ubuduće, pretpostavljam, biti slučaj. Ni to što se radi o relativno mlađim osobama nije naša posebnost, jer vjerujem da će se mladim ljudima uvijek pružati šansa kao što je i nama. Međutim, teško će se u skorije vrijeme ponoviti situacija da dva zamjenika budu školski drugovi. Ja sam sa kolegom Mugošom dijelio školske klupe podgoričke Gimnazije”, ističe Vešović.

Kulturni život nije pratio gradnju

Ocjena velikog broja građana Podgorice je da kulturni život nije pratio dinamiku infrastrukturnog razvoja grada. Jedan grad ne čine zgrade, mostovi i ulice, već ga čine ljudi. Podgorički duh je propoznatljiv po dobrom humoru, poštovanju tradicije i multikulturalnosti, zato ga moramo njegovati. Zbog svega navedenog, gradska uprava je značajna sredstva usmjerila na brojna kulturna dešavanja i animirala privrednike da sami finansiraju muzičke hepeninge.

Nakon koncerata 21. maja, zatim 13. jula, odlučili smo da iniciramo doček Nove godine, koji će se slaviti u Podgorici nakon duže pauze. Odlika je evropskih metropola da organizuju dočeke Nove godine na gradskim trgovima. Ni Podgorica ne smije zaostajati za takvom praksom. Posljednje ispitivanje javnog mnjenja govori da nas u odluci da organizujemo novogodišnji koncert podržava 84 odsto građana Podgorice.

Bonus video: