Numanović: O ljudskim pravima treba pričati 365 dana, a ne samo danas

Iako se o ljudskim pravima, kazao je Numanović, govori više od dvije hiljade godina, i iako nema sistema koji je doveo do idealnog društva u kome se idealno poštuju ljudska prava, ona se mogu i moraju nadograđivati
4 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Svetlana Mandić
Suad Numanović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 10.12.2015. 12:50h

Sa ljudskim pravima nema pogađanja i to su prava koja niko ne može da oduzme nekom pojedincu, kazao je ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović na javnom času u nikšićkoj Gimnaziji, organizovanom povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra.

“Kada govorimo o ljudskim pravima moramo da znamo i to da su ona neotuđiva i da nam ih ne može oduzeti ni pojedinac, ni sistem, ni država. Uz to moramo znati da pojedincu ne može biti oduzeto jedno i pripisano neko drugo pravo, jer su u pitanju stečena prava koja se mogu nadograđivati”, kazao je Numanović i dodao da bi o ljudskim pravima trebalo da pričamo svih 365 dana, a ne jednom godišnje.

Ministar je kazao da različitost ne smije biti „okidač“ za diskriminaciju već da moramo imati „iste aršine prema svima“, kao i da obavezu poštovanja ljudskih prava moramo dovesti do nivoa tolerantnosti, a da gimnazijalci treba da budu lideri budućnosti i da iz svog ugla daju doprinos ka ostvarenju tog cilja.

Iako se o ljudskim pravima, kazao je Numanović, govori više od dvije hiljade godina, i iako nema sistema koji je doveo do idealnog društva u kome se idealno poštuju ljudska prava, ona se mogu i moraju nadograđivati.

Ministar je upoznao učenike drugog i četvrtog razreda nikšićke gimnazije sa čitavim setom međunarodnih dokumenata i institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava, kao i sa deklaracijama koje je Crna Gora potpisala i koje su samim tim za nju obavezujuće.

Naglasio je da građani Crne Gore borbu za ljudska prava često doživljavaju samo kao borbu za Rome i LGBT zajednicu, kao najmarginalizovanije grupe.

“Moramo da shvatimo da su ljudska prava svakog od 620 hiljada građana ove države ista po pitanju bilo kog vida diskriminacije i obaveza svakog građanina je da se bori protiv tih pojava”, poručio je Numanović.

Na javnom času govorio je i Leon Đokaj, generalni direktor Direktorata za unaprjeđenje i zaštitu prava manjinskih naroda.

Bonus video: