Za tri mjeseca, skoro 900 poziva zbog nasilja u porodici, najviše poziva iz Podgorice

SOS linije za žrtve nasilja u porodici koordinira SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić. Linija je besplatna za pozive sa bilo koje mreže u Crnoj Gori i dostupna 24 sata, 7 dana u sedmici
76 pregleda 3 komentar(a)
Nasilje, mobing, djeca, nasilje u porodici, Foto: Shutterstock
Nasilje, mobing, djeca, nasilje u porodici, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.12.2015. 11:40h

Projektni tim nacionalne SOS linije za žrtve nasilja u porodici je u periodu od 1. septembra do 30. novembra primio 889 poziva. Od ukupnog broja poziva, 688 (77,39%) su uputile žrtve nasilja u porodici lično, dok je 201 (22,61%) primljeno od strane trećih lica, rođaka, službenika centara bezbjednosti, centara za socijalni rad, i građana, saopšteno je iz tima SOS linije za žrtve nasilja u porodici.

Tokom prva tri mjeseca rada nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici pružila je ukupno 1.157 usluga u sljedećim segmentima: 467 informisanja, 388 povjerljivih razgovora, 152 posredovanja u institucijama od čega i 40 uregentnih intervencija, 83 psihološka savjetovanja, 11 upućivanja, 11 zahtjeva za smještaj u sklonište za žrtve nasilja u porodici i ostalo.

U prva tri mjeseca realizacije projekta, 211 osoba je uputilo poziv za pomoć. Od navedenog broja, njih 138 je uputilo lično poziv za pomoć, a 73 osobe su uputile poziv u korist žrtve.

Najviše poziva je, kako se navodi u saopštenju, stiglo iz Podgorice, ukupno 233, zatim Nikšića 192, Bara i Herceg Novog po 66, Berana 65, Kotora 54, Pljevalja 44, Budve i Danilovgrada 39, Cetinja i Bijelog Polja 26, Rožaja 15, Mojkovca 7, Ulcinja 4, Andrijevice 3, Tivta, Kolašina, Plava 2, i Žabljaka i Petnjice po 1 poziv.

SOS linije za žrtve nasilja u porodici koordinira SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić. Linija je besplatna za pozive sa bilo koje mreže u Crnoj Gori i dostupna 24 sata, 7 dana u sedmici.

Servis predstavlja prvi i najvažniji kontakt za podršku žrtvama nasilja u porodici.

Konsultantkinje koje rade na liniji imaju zadatak da ojačaju snage žrtve, servisiraju njene akutne potrebe, podrže je da osnaži svoje kompetencije i povrati kontrolu nad svojim životom.

Servis osnažuje i pruža podršku žrtvi kroz sljedeće segmente: emocionalnu podršku, informisanje o pravima i mogućnostima za žrtvu, konsultacije i pomoć u kriznim situacijama, upućivanje na druge organizacije, ustanove i institucije i psihološko savjetovanje.

Bonus video: