Institut alternativa: Bez plana uvode nova dokumenta

Institut alternativa tvrdi da MJU bez detaljne analize pristupa ideji izrade jedinstvene lične karte
268 pregleda 2 komentar(a)
Marko Sošić, Foto: Luka Zeković
Marko Sošić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.11.2018. 19:44h

Ministarstvo javne uprave (MJU) je izradi jedinstvenog dokumenta, koji će objediniti ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu, vozačku dozvolu (NID)... pristupilo nepromišljeno i bez plana i njegovu izradu će, iako nadležni tvrde suprotno, građani platiti na ovaj ili onaj način, smatraju u Institutu alternativa (IA).

“Riječ je o vrlo radikalnoj reformi, kojoj, da je nama poznato, nije prethodio detaljan plan, analiza efekata…”, kazao je “Vijestima” Marko Sošić iz te NVO.

Projekat NID je ukratko predstavljen kroz Nacrt akcionog plana za sprovođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu (OGP) u Crnoj Gori dp 2020, koji je usvojen nedavno. Resor Suzane Pribilović je izradio i Elaborat o potrebi i mogućnostima uspostavljanja NID i tvrde da je Crna Gora u potpunosti spremna za zamjenu postojećih dokumenata za identifikaciju novim. Iz MJU su odbili zahtjev IA za uvid u Elaborat, uz obrazloženje da postoji samo u radnoj verziji, “koja će nakon usaglašavanja stavova proći proceduru za donošenje akta kao zvaničnog službenog dokumenta”.

Iz IA su učestvovali u javnoj raspravi i kažu da nisu protiv uvođenja NID, već “protiv nepromišljenosti i neplanskog odlučivanja”. Smatraju da značaj i obim reforme kao što je izrada NID, zahtijeva da MJU objavi sve materijale koje ima ili je pripremilo, a iz kojih se vide detalji projekta, zašto su se nadležni odlučili na taj korak, koji će problemi biti riješeni uvođenjem NID, na koji način, koji su troškovi…

“Nakon što smo kritikovali Nacrt Akcionog plana jer ne sadrži bilo kakvu procjenu troškova za uvođenje NID, MJU je u konačnoj verziji dopisalo okruglu sumu od 500.000 eura. Kako se došlo do te sume, ako ni Elaborat, ni tehnički detalji nisu do kraja razrađeni, zna samo MJU i niko više - jer detalji nisu dostupni javnosti”, kazao je Sošić.

Iz MJU su ranije rekli da zamjena starih novim dokumentom neće koštati više nego dobijanje lične karte, te da će troškove niza dodatnih usluga, poput digitalnog sertifikata, snositi država. Iz IA ocjenjuju da tvrdnje da će dokument biti besplatan za građane “proizilaze iz nerazumijevanja načina finansiranja rada javne uprave kroz državni budžet”.

“Koliki god da budu troškovi projekta, njih će u svakom slučaju platiti građani, posredno ili neposredno”, kazao je Sošić.

Iz MJU su ranije kazali da ne znaju kada će građani postojeća moći da zamijene savremenim, jedinstvenim dokumentom, nisu definisani ni izgled, ni osobine budućeg NID.

Bonus video: