Konjević: Plate policajcima biće povećane od pet do 15 odsto

Nabavljeno je preko 250 novih vozila za slubenike Sektora policije opšte nadlenosti, Sektora granične policije i Sektora kriminalističke policije, u završnoj fazi je nabavka uniformi, za saobraćajnu policiju nabavljeni su motocikli, a dobiće i određeni broj skutera
64 pregleda 45 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.11.2015. 13:59h

Predlog zakona o zaradama u javnom sektoru predviđa da plate policijskim službenicima budu povećane od pet do 15 odsto, u zavisnosti od organizacione jedinice u kojoj rade, kazao je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević na sastanku sa predstavnicima Sindikata Uprave policije.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i direktor Uprave policije Slavko Stojanović, predstavnicima Sindikata je objašnjeno da će za policijske službenike koeficijenti biti definisani posebnom Uredbom i dogovoreno je učešće predstavnika sindikata prilikom njene pripreme nakon stupanja na snagu zakona.

"Najavljeno je i uspostavljanje elektronske evidencije prekovremenih, noćnih i prazničnih sati čime bi se obezbijedila preciznija evidencija i efikasnija isplata zarade ostvarene po tom osnovu", kaže se u saopštenju.

Konjević je podsjetio na aktivnosti MUP-a kojima su poboljšani materijalno tehnički uslovi za rad policijskih službenika.

Nabavljeno je preko 250 novih vozila za slubenike Sektora policije opšte nadlenosti, Sektora granične policije i Sektora kriminalističke policije, u završnoj fazi je nabavka uniformi, za saobraćajnu policiju nabavljeni su motocikli, a dobiće i određeni broj skutera koji su posebno korisni za regulisanje saobraćaja u toku ljetnje turističke sezone u primorskim opštinama.

Najavljen je i projekat video nadzora za Podgoricu i Budvu za narednu godinu.

Razgovarano je i o rješavanju stambenih pitanja policijskih službenika i istaknuto da je MUP uradio sve kako bi se pomoglo u ovoj oblasti.

Za rješavanje stambenih problema, sa MUP-a su na Sindikat prenijeta prava raspolaganja zemljištem u Budvi, Herceg Novom, Žabljaku. U proceduri je prenos prava raspolaganja zemljištem u Pljevljima, a ubrzo se očekuje i prenos prava raspolaganja zemljištem u Podgorici, gdje bi trebalo da bude izgrađeno oko 260 stanova.

U toku je dogovor sa Opštinom Tivat oko opredjeljivanja značajnog broja stambenih jedinica za zaposlene u Odjeljenju bezbjednosti Tivat.

"Konstatovano je da je uz pomoć MUP-a za oko 100 eura smanjena cijena kvadrata za 48 stanova u Bijelom Polju. Tako je zahvaljujući učešću MUP-a, Sindikata UP i opštine, cijena kvadrata stana 391 eura", kaže se u saopštenju.

Predstavnici Sindikata založili su se za bolji materijalni položaj policijskih službenika i predložili razgovore oko posebnog kolektivnog ugovora. Dogovoreno je da se dokument usaglasi daljom zajedničkom komunikacijom i saradnjom nadležnih službi.

Kako se navodi, iskazano je nezadovoljstvo kaznenom politikom sudova u slučajevima napada na policijske službenike, koju su predstavnici Sindikata ocijenili blagom.

Konjević je podsjetio da je on otvorio to pitanje u javnosti, da su on i Stojanović u komunikaciji sa čelnicima pravosuđa kako bi ima ukazali na potrebu oštrije kaznene politike.

Bonus video: