Na šinama i neispravni vozovi

Iz Željeznice su potvrdili da je voz isključen iz saobraćaja, ali da je vraćen nakon provjera...
98 pregleda 7 komentar(a)
Voz Virpazar, Foto: Čitalac reporter
Voz Virpazar, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 28.11.2015. 21:10h

Mašinski inžinjer Milisav Dragojević tvrdi da je Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG), suprotno propisima, uključio u saobraćaj voz koji je prethodno Unutrašnja kontrola isključila zbog nispravnosti.

“Elektromotorni voz (EMV) 412/416-049/050 isključen je iz saobraćaja po nalogu rukovodioca Unutrašnje kontrole, zbog isključenog jednog obrtnog postolja, ali su neki saradnici izvršnog direktora ŽPCG Milojice Zindovića utvrdili da može tako saobraćati bez ikakvih ograničenja. Ta prepiska je stavljena u knjigu naredbi, čime su se mašinovođe dodatno zbunile, jer je to u suprotnosti sa propisima”, kazao je Dragojević “Vijestima”.

Iz ŽPCG su potvrdili da je Unutrašnja kontrola isključila voz iz saobraćaja 19. novembra, zbog razloga koje je naveo Dragojević, ali da je vraćen na prugu pet dana kasnije, uz pojašnjenje iz Sektora za tehničke poslove da može saobraćati na taj način.

“Nakon isključenja voza izvršene su njegove provjere. Sektor za tehničke poslove je obrazložio da voz može saobraćati sa jednim isključenim obrtnim postoljem zbog toga što njegovo isključenje ni na koji način ne ugrožava bezbjednost saobraćaja niti umanjuje efikasnost kočenja”, odgovoreno je “Vijestima”.

Dragojević je pojasnio da se prilikom isključenja obrtnog postolja ne ostvaruje električno kočenje i da je propisano da sve kočnice moraju biti ispravne.

On je u oktobru kazao “Vijestima” da drugi EMV saobraća sa neispravnom kočnicom na relaciji Bar-Nikšić, nakon što je tri godine proveo na remontu u Zagrebu. Dragojević je tada upozorio da voz, i pored trogodišnje popravke, nije u potpunosti ispravan, i da kočenje počinje na šestom zubu, umjesto na prvom. Iz ŽPCG su tada odgovorili da su kočnice potpuno ispravne i da je voz bezbjedan za putnike. Dragojević je istakao i da je ŽPCG potrošio više novca na opravku tog voza, nego što je koštao kada je kupljen. On je o neispravnim vozovima pismeno obavijestio predsjednika Odbora direktora ŽPCG Dušana Radonjića i ministra saobraćaja i pomorstva Ivana Brajovića:

“Nadam se da ćete ozbiljno shvatiti moje apele na očuvanju bezbjednosti putnika, a ja Vam se stavljam na raspolaganju po svim pitanjima...”

On kaže da je za loše stanje odgovoran menadžment, koji “zbog neznanja, lične sujete i interesa izvršnog direktora probleme konstantno zavlači pod tepih”. Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva od ponedjeljka nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”, između ostalih, da li će i kako postupiti po Dragojevićevom dopisu.

Vodio unuke u voz, ali više to ne čini zbog bezbjednosti

Dragojević je naglasio da se obratio “Vijestima” zbog bezbjednosti putnika, ali i zbog toga što, kako tvrdi, nadležni nijesu zainteresovani za rješavanje problema.

“Zbog stvari koje se dešavaju u ŽPCG, meni se diže kosa na glavi. Volim da putujem vozom i znao sam vikendima da povedem unuke sa mnom, kako bi ih upoznao sa mojim poslom. Više to ne činim, jer smatram da moji unuci ne bi bili bezbjedni”, kazao je Dragojević.

Tvrdi da se obratio svim nadležnim institucijama, jer Zindović sa saradnicima “nije u stanju i ne zna da otkloni nepravilnosti koje utiču na bezbjednost putnika”.

Voz krenuo sam nizbrdo

Dragojević tvrdi i da treći elektromotorni voz saobraća sa neispravnom kočnicom i da je zbog toga na relaciji Nikšić-Podgorica, nekontrolisano krenuo nizbrdo.

“Zahvaljujući profesionalnoj reakciji mašinovođe, nije došlo do većeg incidenta. EMV 412/416-041/042 je 30. oktobra ŽPCG isključila iz saobraćaja zbog neispravne kočnice, a dva dana kasnije ponovo je defektiran zbog istog problema”, kazao je Dragojević.

Iz ŽPCG su odgovorili da nemaju informaciju da je voz krenuo nizbrdo i da redovno saobraća. Tvrde da su mu kočnice ispravne. Potvrdili su, ipak, da je 2. novembra zamijenjen “indirektni kočnik na vozu”, zato što u “12. poziciji električnog upravljanja pneumatskim kočenjem EP ventil rasporednika nije dobijao napon.”

“U svim ostalim pozicijama ovog segmenta kočenja kočnik je ispravno radio. Ostali segmenti kočenja indirektnog kočnika su bili ispravni. Ostale kočnice na vozu su takođe bile ispravne i mašinovođa je u svakom trenutku mogao bezbjedno zaustaviti voz. Nakon izvršenog servisnog pregleda voz je predat u saobraćaj”.

Bonus video: