Zaštitnik: Neprijavljen veliki broj slučajeva porodičnog nasilja

Navodi se da je osnovno pitanje kako se suprostaviti ovoj pojavi na efikasan način, odnosno koji su to pravci djelovanje državnih institucija, civilnog sektora i čitavog društva na njenom sprečavanju i kažnjavanju
0 komentar(a)
Nasilje, mobing, djeca, nasilje u porodici, Foto: Shutterstock
Nasilje, mobing, djeca, nasilje u porodici, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.11.2015. 19:05h

Porodično nasilje snažno je prisutno u crnogorskom društvu, upozoreno je iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, koji navodi da veliki broj slučajeva ostaje neprijavljen kao posljedica stereotipa i straha žena od posljedica prijavljivanja.

Navodi se da je u Crnoj Gori zapažen napredak i opredijeljenost u pravcu formiranja zakonodavnih i međuinstitucionalnih odgovora na nasilje.

“Međutim, još su prisutni propusti i nedovoljna odlučnost državnih institucija u sprovođenju zakonskih i procesnih mogućnosti za postupanje u konkretnim slučajevima“, navode iz institucije Zaštitnika, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Navodi se da je osnovno pitanje kako se suprostaviti ovoj pojavi na efikasan način, odnosno koji su to pravci djelovanje državnih institucija, civilnog sektora i čitavog društva na njenom sprečavanju i kažnjavanju.

“Očigledno je da sektorski vid djelovanja nije dovoljan, da ima svoje limite i da se u ovaj proces moraju uključiti svi akteri saglasno njihovoj nadležnosti i društvenoj prirodi djelovanja”, kaže se u saopštenju.

Ističe se da je obaveza državnih organa, naročito policije i pravosuđa, da pravovremeno otkrivaju, gone i kažnjavaju počinioce, da shodno okolnostima svakog slučaja adekvatno sankcionišu ove pojave i odrede druge sudske i administrativne mjere.

Ocjenjuje se da je ovaj put ponekad uslovljen potrebom reakcije civilnog sektora i građana da ukažu i prijave svaki akt nasilja nad ženama, što je i zakonska obaveza svakog pojedinca. “To je jedini model koji obezbjeđuje odgovarajući pristup tretmanu porodičnog nasilja u zajednici”.

“U ovom procesu ne može biti mjesta oportunom ponašanju, niti se bilo koji državni ili društveni subjekt može osloboditi prava, obaveze i odgovornosti da ukaže na nasilje i nasilnika. Iz tih razloga Zaštitnik apeluje na društvenu i svijest svakog pojedinca da se aktivno uključi u borbu protiv nasilja nad ženama”, kaže se u reagovanju.

Bonus video: