SVJETSKO UDRUŽENJE NOVINA I NOVINSKIH IZDAVAČA

Prikrivena cenzura urušava nezavisnost medija

Dok javna potrošnja u medijima ostaje neregulisana, politički akteri vrše kontrolu i ogroman pritisak na sadržaj i održivost medija takvom distribucijom sredstava
2 komentar(a)
Daliborka Uljarević, Foto: Savo Prelević
Daliborka Uljarević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.11.2015. 18:59h

Prikrivena cenzura ubrzava postojeće urušavanje nezavisnosti medija u Crnoj Gori, ocijenjeno je u novom izvještaju koji je danas izdalo Svjetsko udruženje novina i novinskih izdavača (WAN-IFRA), Centar za međunarodnu pomoć i NVO Centar za građansko obrazovanje.

“'Urušavanje sloboda: Mediji i prikrivena cenzura u Crnoj Gori' osvijetljava selektivan pristup u javnom finansiranju koje se zloupotrebljava kako bi se nagradili oni mediji koji pozitivno izvještavaju o radu vlasti, a kaznili mediji koji preispituju zvanične politike i prakse. Stoga je izvještavanje medija polarizovano i podstiče novinarstvo lošeg kvaliteta koje nije od pomoći u društvenim debatama. Kao rezultat takve prakse, kredibilitet medija je znatno oslabljen”, kazali su iz CGO-a.

Oni ističu da se prikrivena ili indirektna cenzura, definiše kao “pokušaj vlasti da utiče na medijsko izvještavanje kroz različite oblike pritisaka, a bez upotrebe zakonske zabrane, otvorene cenzure sadržaja vijesti ili direktne fizičke represije prema medijima i novinarima“.

Oni smatraju da su tragični primjeri “otvorene cenzure“ medija u Crnoj Gori, nerasvijetljeno ubistvo glavnog i odgovornog urednika dnevnika “Dan” Duška Jovanovića, ali i drugi prijavljeni slučajevi napada na novinare i svojinu medija, te da to najbolje ilustruje skoriju prošlost crnogorskih štampanih medija obilježenu nasiljem.

„Analiza koje je CGO sproveo na osnovu obimnog istraživanja i razgovorima sa urednicima i ekspertima iz oblasti medija, sadrži oblike i mapira obim prikrivene cenzure od strane crnogorskih državnih i javnih institucija. Dok javna potrošnja u medijima ostaje neregulisana, politički akteri vrše kontrolu i ogroman pritisak na sadržaj i održivost medija takvom distribucijom sredstava“, smatraju iz CGO-a.

Oni ukazuju na to da preporuke sadržane u izvještaju pozivaju na akciju kako bi se zaustavilo urušavanje slobode medija u Crnoj Gori i unaprijedili izgledi za razvoj slobodnih, nezavisnih i pluralističkih medija.

„Ukupan proces demokratizacije i evropeizacije Crne Gore opterećen je ograničenjima koja se nameću u pogledu slobodnog razvoja nezavisnih medija čiji je opstanak ugrožen nelojalnom konkurencijom i miješanjem države“, kazala je izvršna direktorka CGO-a iz Daliborka Uljarević.

Menadžer i urednik CIMA Don Podesta je kazao da „ako Crna Gora nastavi sa neregulisanom dodjelom javnih sredstava za oglašavanje i netransparentnim praksama, biće veoma teško da se riješi prikrivene cenzure.

Izvještaj za Crnu Goru su danas u Podgorici, predstavile koordinatorka programa u CGO-u i jedna od autorki Ana Vujošević, i izvršna direktorka CGO-a i urednica istog Daliborka Uljarević,, dok se putem skype-a uključila menadžerka projekta u WAN IFRA Mariona Sanz Cortel.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija.

Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.