CRNVO: Donijeti odluku o dodjeli prostorija organizacijama

Glavni grad, kako je rekla Novaković, mora uspostaviti jasne i legitimne procedure i propise u odnosu na NVO i prekinuti dosadašnju praksu netransparentne dodjele budžetskih sredstava, prostorija i zemljišta
0 komentar(a)
Ana Novaković, Foto: Savo Prelević
Ana Novaković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.11.2015. 12:23h

Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) predložio je Glavnom gradu da nevladinim organizacijama (NVO) dodijeli prostor i zemljišta na korišćenje.

U toj nevladinoj organizaciji smatraju da Programom rada Skupštine Podgorica za narednu godinu, treba planirati donošenje Odluke o dodjeli prostorija i zemljišta u vlasništvu Glavnog grada na korišćenje nevladinim organizacijama.

Kako su ocijenili Programom rada za narednu godinu trebalo planirati i donošenje odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama.

Izvršna direktorka te nvo, Ana Novaković, kazala je da CRNVO istraživanja pokazuju da u praksi, na nivou pojedinačnih primjera, postoje slučajevi u kojima je Glavni grad ustupio prostorije za rad pojedinim NVO, bez sprovedenog transparentnog postupka, zahvaljujući nepostojanju odluke na lokalnom nivou koja precizno reguliše to pitanje.

Ona je rekla da se CRNVO zalaže za donošenje Odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava NVO.

"Kojom se nastoji na najtransparentniji i najefikasniji način urediti pitanje uvođenja procenta tekućeg budžeta za finansiranje projekata NVO, sastav i način rada Komisije koja je nadležna za proces dodjele sredstava, kao i način angažovanja i rada samostalnih procjenjivača prijedoga projekata i programa“, kazala je Novaković.

Glavni grad, kako je rekla Novaković, mora uspostaviti jasne i legitimne procedure i propise u odnosu na NVO i prekinuti dosadašnju praksu netransparentne dodjele budžetskih sredstava, prostorija i zemljišta.

Kako je rekla, loše regulisana i nekontrolisana dodjela sredstava za projekte NVO, i sporadično dodjeljivanje prostorija i zemljišta na korišćenje NVO-ima bez preciznog pravnog osnova, transparentnosti u postupku, javnog konkursa i jasnih kriterijuma stvara prostor za korupciju.

„Stavlja u povoljniji položaj pojedine NVO u odnosu na druge i ne doprinosi sistemskom pristupu u unapređenju okruženja za djelovanje nevladinih organizacija u Podgorici“, poručeno je iz CRNVO.

Bonus video: