Damjanović na čelu Subotićevih firmi u Budvi

Subotić je prepustio Damjanovićevoj i vođenje svoje druge firme “San investments”, na koju je uknjižen zemljišni kompleks od 37 hiljada kvadrata na ostrvu Sveti Nikola naspram Budve
488 pregleda 10 komentar(a)
Stanko Subotić Cane Vila Montenegro, Foto: Zoran Đurić
Stanko Subotić Cane Vila Montenegro, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.11.2015. 18:31h

Kontroverzni srpski biznismen Stanko Subotić Cane prepustio je rukovođenje svojim kompanijama “Tolmat travel tours” i “San investments” u Crnoj Gori Budvanki Milici Damjanović, direktorici “Vile Montenegro” na Svetom Stefanu.

Damjanovićeva je, početkom avgusta, kako se navodi u Centralnom registru privrednih subjekata (CPRS), postala vlasnik kompanije “Tolmat travel tours”, firme koju je Subotić osnovao još 2003.

Svih prethodnih godina Subotić se vodio kao osnivač i ovlašćeni zastupnik, dok je po posljednjoj promjeni, obavljenoj desetog avgusta, Damjanovićeva postala izvršni direktor i osnivač sa sto odsto kapitala, dok je Subotić zadržao funkciju ovlašćenog zastupnika.

Upravo ova firma koja je registrovana za turizam i ugostiteljstvo i čija je djelatnost hoteli i sličan smještaj, nalazi se na istoj adresi, Vukica Mitrović 2 na Svetom Stefanu, gdje je i “Vila Montenegro”, koju je navodno Subotić prodao još 2010. za 5,2 miliona eura of- šor kompaniji “Manola Management LTD” sa Britanskih Djevičanskih ostrva.

Iako se spekulisalo da je Subotić samo fingirao prodaju “Vile Montenegro”, zbog optužbi srpskih istražnih i sudskih organa, brojne činjenice, pa i ova da je Damjanovićevu postavio za osobu od povjerenja, te da je svoju firmu registrovao na adresi gdje se nalazi luksuzni hotel sa pet zvjezdica, upućuju na sumnju da, ipak, on stoji iz firme sa dalekih ostrva.

Subotić je prepustio Damjanovićevoj i vođenje svoje druge firme “San investments”, na koju je uknjižen zemljišni kompleks od 37 hiljada kvadrata na ostrvu Sveti Nikola naspram Budve.

Damjanovićeva je, desetog septembra, postala izvršna direktorka i ovlašćena zastupnica, a firma, koja je do tada imala sjedište u Podgorici, preregistrovana je na Budvu, sa istom adresom na kojoj se nalazi i “Vila Montenegro.

Iako je ovu firmu osnovala of-šor kompanija “Adriatic overseas holdings S.A.” iz Paname, Subotić je bio taj koji je pravi vlasnik, iako se vješto prikrivao dokumentima.

On je jugoistočni dio ostrva trgovao 2007. od beogradskog profesora Nenada Đorđevića, za šta je platio 20 miliona eura, koliko je uzeo kreditno zaduženje kod Prve banke. Banka i dan-danas na ime kredita ima hipoteku nad zemljištem na ostrvu, a hipoteku je upisala i Opština Budva zbog poreskog duga od gotovo 350 hiljada eura, koliko “San investments” duguje na ime poreza na nepokretnost.

Sud privremeno oduzeo vilu, ministarstvo je vratilo Canetu

Okružni sud u Beogradu, u oktobru 2009. godine, donio je rješenje da se Subotiću privremeno oduzme “Vila Montenegro" do okončanja sudskog postupka koji se vodio protiv njega zbog organizovanog kriminala i šverca cigareta.

Ministarstvo finansija, na čijem čelu je tada bio ministar Igor Lukšić, početkom januara 2010. godine, vratilo je “Vilu Montenegro” Subotiću i poništilo odluku Okružnog suda u Beogradu, zbog navodne prekršene procedure.

Upravo taj momenat ekspresno je iskoristio Subotić da proda luksuzni objekat of-šor kompaniji “Manola Management LTD”, sa Britanskih Djevičanskih ostrva.

Bonus video: