Politika i ekonomija utiču na vjersku toleranciju

Da li će Crna Gora ostati vjerski tolerantno društvo zavisi od ekonomskih i političkih prilika
0 komentar(a)
crkva, džamija, Foto: Shutterstock
crkva, džamija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.11.2018. 06:43h

Uprkos sporovima između dvije pravoslavne crkve, crnogorsko društvo je tolerantno kad je u pitanju religija, ali je upitno hoće li tako i ostati, s obzirom na to da su politička i ekonomska situacija u zemlji prilično nestabilne, ocjenjuje se u izvještaju o vjerskim slobodama međunarodne organizacije Pomoć crkvi u potrebi (ACN).

“Srpska i Crnogorska pravoslavna crkva se i dalje spore oko vlasništva nad imovinom. SPC nastavlja sa uvredljivom retorikom, koja nekad sadrži i govor mržnje, a miješa se i u politiku i poslove države”, navodi se u izvještaju ACN.

Podsjećaju da još nije usvojen Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojim je predviđeno da svi vjerski objekti i zemljište koji su izgrađeni do 2018, budu proglašeni državnom imovinom i dijelom kulturne baštine, da vjerske zajednice plaćaju porez...

ACN podsjeća da je na Nacrt podnijeto 4.501 primjedba i da je dokument povučen.

“Iako je najavljeno, novi Nacrt nije predstavljen do kraja prošle godine. Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava su saopštili da razmatraju novi Nacrt, ali ne navode i kad će biti dat Skupštini na usvajanje”, navodi se, pored ostalog, u izvještaju ACN.

Ocjenjuju i da su, ako se izuzmu sukobi dviju pravoslavnih crkvi, te rijetki vjerski konflikti, odnosi među religijama u Crnoj Gori su prijateljski i tolerantni. Navode primjer iz Rožaja, gdje su muslimani pomogli obnovu pravoslavne crkve.

“U Rožajama je većinsko stanovništvo muslimansko, samo dva odsto stanovnika su pravoslavci”, navode iz ACN.

Tradicionalnu tolerantnost iz ACN dovode u pitanje, s obzirom na to da su politička i ekonomska situacija u zemlji prilično nestabilne.

“Godinu pošto je Crna Gora i zvanično primljena u NATO, nema mnogo pozitivnih promjena u svakodnevici crnogorskih građana. Reforme su uglavnom spore, a opšta javnost smatra da je Vlada neefikasna i korumpirana”, navode iz ACN.

Bonus video: