Veterani SAJ: Ono što su u noći protesta uradile mlade kolege ne služi na čast

Iza saopštenja dvije organizacije koje za sebe tvrde da su Veterani Specijalne antiterorističke jedinice imenom i prezimenom nije stala nijedna osoba
215 pregleda 41 komentar(a)
Miodrag Mijo Martinović, Foto: Savo Prelević
Miodrag Mijo Martinović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.11.2015. 08:29h

Još jedna organizacija koja za sebe tvrdi da su Veterani Specijalne antiterorističke jedinice tvrdi da "slučaj prebijanja Miodraga Mija Martinovića i još nekoliko sličnih činjenja, baca ljagu na cijeli SAJ".

"Mi, veterani, stoga moramo da se oglasimo: SAJ - kojem smo vjerno i do kraja bili posvećeni, čuvajući državu Crnu Goru i poredak – pretvorio se u jedinicu koja se 24. oktobra stavila iznad Ustava. To doživljavamo kao unižavanje naše jedinice, koju i danas smatramo kao svoju", navodi se u saopštenju poslatom sa adrese veteranisaj@yahoo.com.

Sa adrese veteranisaj@gmail.com juče je, takođe, organizacija koja za sebe tvrdi da su Veterani specijalne antiterorističke jedinice, poslato saopštenje u kojem se navodi kako se posljednjih sedmica "u dijelu crnogorske javnosti, pokušava obeščastiti Specijalna antiteroristička jedinica MUP-a CG, a svaki njen član, kroz besprizornu kampanju, predstaviti kao kriminalu i nasilju sklona osoba", osnovali su Odbor za očuvanje časti i tradicije Specijalnih jedinica MUP CG".

"Jučerašnje pismo navodnih Veterana Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) ne može se smatrati zvaničnim stavom veterana SAJ-a, te se mi, istinski predstavnici veterana ove elitne jedinice, ograđujemo od njega. Iako saglasni sa stavom "da se poštuje princip individualne krivice" – koji je iznesen u jučerašnjem pismu – ipak ne možemo prihvatiti da je ponašanje naših mlađih kolega bilo potpuno profesionalno i etično", navodi se u saopštenju Veterana SAJ-a postazog sa yahoo maila..

Dodaju da SAJ, ali i sve ostale policijske jedinice, moraju da se ističu u poštovanju Ustava.

"I da kako smo se i mi cijeli radni vijek trudili predstavljaju primjer svima ostalima. Ono što su u noći protesta demonstrirale naše mlade kolege nikome ne služi na čast i duboko zadire u onu vrstu ponašanju protiv koje smo se upravo mi, nekada, dok smo nosili njihove uniforme, borili. SAJ jeste, kako piše u jučerašnjem pismu (koje ne odražava većinski stav Veterana SAJ-a), "elitna formacija, visokoobučenih i isključivo državi odanih ljudi, namijenjena za antiterorističku djelatnost", međutim SAJ nikako nije mala grupa ljudi koji se prema građanima ophode zvjerski, kako su se ponašali na protestu", dodaje se u saopštenju.

Ovu organizaciju veterana SAJ-a čudi "blaga reakcija ministra i ostalih nadležnih koji su morali, zarad zaštite kredibiliteta SAJ-a, odmah pozvati čelne ljude jedinice na odgovornost, po hitnom postupku ih udaljiti sa pozicija, do okončanja postupka, a sve sa ciljem da se ne dozvoli unižavanje cijele elitne grupe".

"Prebijanje Mija Martinovića je, smatramo, više nego išta u istoriji jedinice, unizilo reputaciju SAJ-a, i zato mi, veterani, želimo da se Martinoviću, u naše ime, izvinimo i poručimo da se stidimo postupaka svojih mlađih kolega. Na kraju, povodom najave o osnivanju Odbora za očuvanje časti i tradicije specijalnih jedinica MUP-a, poručujemo onima koji stoje iza pisma, ali i crnogorskoj javnosti, da nećemo dozvoliti osnivanje takvog Odbora od grupe samozvanih predstavnika veterana SAJ-a (ako se uopšte radi o predstavnicima Veterana), već ćemo pred pravosudnim organima ove zemlje, kao jedini legitimni predstavnici Veterana, osujetiti takve namjere, iza kojih se očigledno kriju neki drugi motivi i intresi, koji nijesu povezani sa željom da se očuva reputacija SAJ-a", zaključuje se u saopštenju.

Iza saopštenja obje organizacije koje za sebe tvrde da su Veterani Specijalne antiterorističke jedinice imenom i prezimenom nije stala nijedna osoba.

Bonus video: