Porto Montenegro i država negiraju odgovornost, Ministarstvo poljoprivrede krivi "Vijesti" za palmin surlaš

Iz Ministarstva nisu odgovorili kako je moguće da su tek 15. maja proglasili zaraženo područje u Tivtu, iako se još krajem prošle godine sumnjalo da među palmama u Porto Montenegru ima onih sa surlašem, te ko će građanima i gradu nadoknaditi štetu koju trpe jer surlaš koji se odatle proširio, uništava domicilna stabla palmi stara i po skoro jedan vijek
74 pregleda 6 komentar(a)
Palmin surlaš, Foto: Siniša Luković
Palmin surlaš, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 14.11.2015. 13:17h

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR) koje vodi Petar Ivanović, odbacili su odgovornost države i kompanije "Adriatic marinas- Porto Montenegro" za unošenje i širenje insekta-štetočine palmin surlaš koji se ovih dana širi na drvorede kanarskih palmi u Tivtu.

Potvrdili su da su "registrovani uvoznici, a ne Porto Montenero" za potrebe te kompanije u periodu od 2009. do ove godine, uvezli 118 komada velikih kanarskih palmi iz Urugvaja, Španije, SAD i Italije, ali da su sve one imale ovjerene fotosertifikate zemalja izvoznica, da je riječ o zdravim i nezaraženim biljkama.

"I pored tog uvjerenja, prilikom uvoza u Crnu Goru, vrši se obavezni fotosanitarni pregled od strane fitosanitarnog inspektora. U slučaju uvoza palmi dodatno su vršeni specijalistički entomološki pregledi od strane stručnjaka entomologa Fitosanitarne laboratorije Biotehničkog fakulteta. Sprovedenim analizama nije utvrđeno da su uvezene palme nosioci insekta štetočine. Drugim riječima, utvrđeno je da su uvezene palme bile zdrave", kazala je "Vijestima" portparolka MPRR Irena Kovačević.

Prvi primjerci kanarskih palmi zaraženih surlašem na području Tivta otkriveni su upravo među velikim stablima koje je Porto Montenegro proteklih godina uvezao iz inostranstva radi sadnje duž operativne obale luksuzne marine kanadskog milijardera Pitera Manka. Fitosanitarna Inspekcija MPRR je 15. maja prošle godine proglasila „zaraženo područje“ u krugu prečnika kilometar od epicentra u Porto Montenegru, ali se štetočina i pored preduzetih mjera zaprašivanja palmi insekticidima, proširila i na 15-tak stabala palmi na privatnim i javnim zelenim površinama u Tivtu.

MPRR međutim, danas tvrdi da ni tokom "dvije godine karantinskog nadzora" kojem su bile podvrgnute uvezene palme u Porto Montenegru "nije bilo simptoma prisustva bilo kavih štetnih oragnizama". Iz resora ministra Ivanovića poručuju da je država "sprovela sve propisane mjere radi sprječavanja unošenja štetnog organizma Rhynchophorus ferrugineus (Oliver) prilikom uvoza palmi, tako da nije bilo nikakvog propusta fitosanitarne službe".

Na pitanje kako su se onda palme u Porto Montenegru i u Tivtu ipak zarazile, Kovačevićeva odgovara da "svi koji su se informisali putem brojnih obavještenja koje su prethodnih godina objavljivali MPRR i Fitosanitarna uprava, znaju da su putevi širenja ovog štetnog organizma, pored infestiranog sadnog materijala, prirodno širenje letom".

"Neki izvori navode da insekat može da preleti do 35 km. Nažalost, većinu tih obavještenja "Vijesti" nijesu prenijele", poručila je portparolka MPRR, optužujući "Vijesti" za "nezainteresovanost da adekvatno informiše javnost, kao i kontinuirane i neutemeljene optužbe na račun rada MPRR, koje su po njoj, "došle još jednom do izražaja" i u pitanjima koje smo im postavili oko širenja palminog surlaša.

Ona je nabrojila sve mjere koje se u Crnoj Gori kaže, preduzimaju još od 2010, radi sprečavanja širenja palminog surlaša i sva administrativna rješenja o proglašavanju ugroženih područja, o čemu su "Vijesti" inače, proteklih godina u najvećem broju slučajeva i pisale.

U resoru ministra Ivanovića tvrde da je "bez obzira na preduzete fitosanitarne mjere od prve pojave na području opštine Ulcinj, trebalo 4 godine da ova štetočina dođe do teritoije opštine Tivat“, i da je sada surlaš prisutan na cijelom Crnogorskom primorju.

"Ne postoji ni jedna zemlja koja je uspjela da izvrši iskorjenjivanje ovog štetnog organizma, već se ovaj štetni organizam nažalost, stalno širio. Prisutan je u svim zemljama Mediteranskog regiona: Egipat (1992), Španija (1996), Izrael i Jordan (1999), Italija (2004), Turska (2005), Kipar, Grčka i Francuska (2006), Maroko (2008), Gruzija, Albanija i Slovenija (2009), Hrvatska i Tunis (2011) i Crna Gora (2012)... Radi uspješnijeg sprovođenja akcionog plana, realizovana je i ekspertska posjeta italijanskog stručnjaka koji ima višegodišnje iskustvo u borbi sa ovim štetnim organizmom. Fitosanitarna uprava je godišnjim Programom fitosanitarnih mjera opredijelila određena sredstva za sprovođenje fitosanitarnih mjera (uništavanje infestiranih palmi i hemijske mjere tretiranja, za informisanje javnosti, izrada flajera, PVC postera i drugo). Za suzbijanje palminog surlaša veoma je bitna kampanja informisanja javnosti. Zato pozivamo “Vijesti” da se aktivno uključe i informišu javnost i držaoce bilja, umjesto što ih dezinformišu i grubo optužuju", poručila je portparolka MPRR, ne odgovarajući međutim, na pitanje kako je moguće da su tek 15. maja proglasili zaraženo područje u Tivtu, iako se još krajem prošle godine sumnjalo da među palmama u Porto Montenegru ima onih sa surlašem, te ko će građanima i gradu nadoknaditi štetu koju trpe jer surlaš koji se odatle proširio, uništava domicilna stabla palmi stara i po skoro jedan vijek.

Bonus video: