Zakon o vodi radi zaštite zdravlja građana

Propisani su parametri vrijednosti za zdravstvene ispravnosti vode, uslovi i obaveze pravnih lica koje vrše javno vodosnabdijevanje, monitoring kvaliteta vode, sve u interesu zaštite zdravlja ljudi
0 komentar(a)
voda, Foto: Shutterstock
voda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.11.2015. 11:46h

Ministarstvo zdravlja pripremilo je nacrt zakona o vodi za ljudsku upotrebu kojim se prvi put zakonom uređuje ova materija.

Propisani su parametri vrijednosti za zdravstvene ispravnosti vode, uslovi i obaveze pravnih lica koje vrše javno vodosnabdijevanje, monitoring kvaliteta vode, sve u interesu zaštite zdravlja ljudi.

Ministarstvo zdravlja obrazovaće posebnu komisiju kao stručno savjetodavno tijelo koja predlaže mjere i daje preporuke i uputstva radi obezbjeđenja zdravstvene ispravnosti vode.

Mandat Komisije je pet godina i čine je predstavnici Ministarstva zadravlja, Instituta za javno zdravlje, ovlašćenih laboratorija za ispitivanje vode, inspekcijih i organa državne uprave.

Donošenjem ovog zakona, kako je obrazloženo, vrši se harmonizacija sa direktivom Evropske unije, koja uređuje kvalitet vode za ljudsku upotrebu.

Nacrt zakona o vodi za ljudsku upotrebu od danas se nalazi na javnoj raspravi, a okrugli sto biće održan u četvrtak u Intitutu za javno zdravalje.

Bonus video: