Nova prevara Nikića: Korito Ribnice još uvijek betonirano

Radnici koje je angažovalo preduzeće “Nikić” su u subotu samo pokrili betinirano korito rijeke novim šljunkom
108 pregleda 26 komentar(a)
korito Ribnica, Ribnica, Foto: Damira Kalač
korito Ribnica, Ribnica, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 09.11.2015. 11:31h

Dio korita rijeke Ribnice ispod hotela “Nikić” ponovo je samo pokriven šljunkom i kamenjem, dok je beton ostao gotovo netaknut.

Reporteri "Vijesti" juče su se spustili do rijeke, u dijelu ispod Mosta braće Zlatičanin, razgrnuli šljunak na više mjesta i uvjerili se da je suvo korito Ribnice i dalje betonirano.

Na nekoliko mjesta su vidljive velike pukotine na betonu, ali je nejasno da li je uzrok nekvalitetna betonska masa ili pokušaj njegovog uklanjanja.

Biznismen Ljubomir Nikić je po nalogu ekološke inspekcije Glavnog grada prije dva mjeseca trebalo da vrati korito rijeke u prvobitno stanje, nakon što ga je betonirao početkom jula. Krajem septembra je, međutim, beton samo pokriven šljunkom i kamenjem, što je ponovo učinjeno u subotu.

"Vijesti" su u subotu objavile tekst o (ne)betoniranju Ribnice, dok su “Grin Houm” i “Ozon” podnijeli inicijativu Glavnom gradu da se ispita da li je Nikić postupio po njihovom rješenju i vratio korito u prvobitno stanje, kako su to i propisali.

Istog dana su, tvrde mještani, radnici "Nikića" navodno uklonili beton iz Ribnice, a sa mosta se građanima i novinaru učinilo kao da je stvarno to i učinio.

On se prethodnih dana nije javljao na telefon dostupan redakciji "Vijesti", pa ostaje nejasno zašto još nije uklonio beton iz Ribnice. Građani su tokom prošle sedmice primijetili da beton nije uklonjen, što je otkrila bujica nakon jakih kiša u okotobru, a onda opet novembarsko presušivanje rijeke.

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", službe Glavnog grada još nijesu reagovale na zahtjev pomenutih nevladinih organizacija da se ispita Nikićevo djelovanje na Ribnici.

"Zato što je ostao značajan dio betoniranog dijela korita, pa smatramo da je dovoljno za ponovni inspekcijski nadzor i utvrđivanje činjeničnog stanja. Našim organizacijama je veoma važno da se važeći propisi efikasno i neselektivno sprovode pa je i naša inicijativa za inspekcijski nadzor u tom cilju”, navodi se u inicijativi.

Nikić je, kako su "Vijesti" više puta pisale, prvo rekao da je izbetonirao korito rijeke jer nije znao šta će sa 10.000 eura, misleći da time čini korisnu stvar, a onda je kazao da je to učinio kako bi spriječio urušavanje svoje zgrade.

Nakon pisanja "Vijesti” o pomenutom problemu, kao i peticije preko 1.000 građana, nadležna inspekcija Glavnog grada je izdala rješenje za uklanjane betona.

Neuobičajeno suvo vrijeme u novembru

Neobično novembarsko stabilno i toplo vrijeme u glavnom gradu učinilo je da Ribnica ponovo presuši nakon što je potekla u oktobru. Ni najstariji žitelji Stare varoši ne pamte kada je podgorička rijeka dva puta presušila u godini.

Meteorolozi očekuju da će ove sedmice biti oboreni pojedini novembarski rekordi, kada je riječ o temperaturi vazduha u Podgorici.

"Očekujemo da u ponedjeljak i utorak dnevna temperatura vazduha dostigne od 24 do 25 stepeni, što će biti rekord za ovo doba godine”, kazao je meteorolog Branko Micev.

On tvrdi da još nijesmo imali neobično visoke temperature za novembar, ali da je bilo neobično stabilno i toplo vrijeme, s obzirom na to da je ovo doba godine obično kišovito.

Bonus video: