Umjesto da ga ukloni, Nikić beton iz korita Ribnice samo prekrio šljunkom

"Na fotografiji koju šaljemo u prilogu, može se vidjeti da je ostao značajan dio betoniranog dijela korita, što smatramo da je dovoljno za ponovni inspekcijski nadzor i utvrđivanje činjeničnog stanja"
94 pregleda 14 komentar(a)
korito Ribnice, Foto: Damira Kalač
korito Ribnice, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 07.11.2015. 07:14h

Građani koji su ovih dana prelazili preko mosta Braće Zlatičanin uvjerili su se da radnici kompanije “Nikić” nijesu vratili nelegalno betonirnao korito rijeke Ribnice u prvobitno stanje, već da su beton samo pokrili šljunkom.

Reporteri “Vijesti” vidjeli su na dijelu ispod mosta Braće Zlatičanin, da se ispod šljunka nalazi betonirano korito rijeke. Sve je to otkrila bujica nakon jakih kiša u okotobru, a onda opet novembarsko presušivanje rijeke.

Nevladine organizacije Green Home i Ekološki pokret Ozon podnijeli su inicijativu Glavnom gradu i Komunalnoj policiji da se ispita da li je kompanija “Nikić” vratila Ribnicu u prvbitno stanje na način kako je bilo propisano.

"Na fotografiji koju šaljemo u prilogu, može se vidjeti da je ostao značajan dio betoniranog dijela korita, što smatramo da je dovoljno za ponovni inspekcijski nadzor i utvrđivanje činjeničnog stanja. Našim organizacijama je veoma važno da se važeći propisi efikasno i neselektivno sprovode pa je i naša inicijativa za inspekcijski nadzor u tom cilju”, navodi se u inicijativi.

Ljubomir Nikić je, kako su “Vijesti” više puta pisale, prvo rekao da je izbetonirao korito rijeke jer nije znao šta će sa 10.000 eura, misleći da time čini korisnu stvar, a onda jekazao da je to učinio kako bi spriječio urušavanje svoje zgrade. Nakon pisanja “Vijesti” o pomenutom problemu, kao i potpisivanja peticije preko 1.000 građana kojom se tražilo vraćanje dijela korita Ribnice u stanje prije građevinskog zahvata, nadležna inspekcija Glavnog grada je izdala rješenje za uklanjane betona.

Betoniranje korita izazvalo je mnogo negativnih kritika na društvenim mrežama.

Bonus video: