Herceg Novi: Ukradeno arheološko blago ispred privatne kuće

"Sidro je pronađeno u dvorištu kuće ruskog državljanina u Herceg Novom, gradu koji se kandidovao za "Evropsku prijestonicu kulture 2021""
159 pregleda 21 komentar(a)
sidro Herceg Novi, Foto: Građanski pokret URA
sidro Herceg Novi, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 06.11.2015. 14:35h

Veliko brodsko sidro sa potopljenog broda tipa "Galijun" iz 16. vijeka koje se nalazilo na rtu Kabala u Boki Kotorskoj ukradeno je, saopštio je član OO Građanskog pokreta URA Herceg Novi Dragan Gačević.

"Sidro je pronađeno u dvorištu kuće ruskog državljanina u Herceg Novom, gradu koji se kandidovao za "Evropsku prijestonicu kulture 2021". O tome je 15. septembra 2014. godine pisanim putem obaviješteno Ministarstvo kulture Crne Gore, a u Centru bezbjednosti je data izjava. Nakon godinu dana Ministarstvo kulture, u odgovoru na zahtjev da nam kažu što su uradili, navodi da je pokrenuta krivična prijava protiv NN lica te da je ostalo na pravosuđu da pronađe počinioca ovog krivičnog djela. Brodsko siro se i dalje nalazi na istom mjestu gdje je bilo i prošle godine", saopštio je Gačević.

Istoga dana prošle godine Ministarstvu kulture Crne Gore je, kako je navveo, prijavljen nestali propeler parabroda "Arpad" sa lokaliteta kod rta Arza na ulazu u Boku Kotorsku.

"Propeler je odnešen iz podmorja Herceg Novog, grada kojeg kandidujemo za "Evropske prijestonicu kulture 2021". Reakcija Ministarstva kulture Crne Gore na ovu i slične prijave su neadekvatne i razočarajuće. Slikovit primjer nebrige nadležnih institucija da je brodski top u Zavičajnom muzeju Herceg Novog izvađen sa hidroarheološkog lokaliteta rta Kabala na kom je potopljen brod Otomanskog carstva u opsadi Herceg Novog u 16. vijeku. On se nalazi u raspadnutom stanju na ulazu u muzej i prvi je eksponat sa kojim se posjetioci ove ustanove susrijeću", rekao je Gačević.

On je kazao da nema stanovnika Herceg Novog, Boke Kotorske i Crne Gore koji ne bi podržao inicijativu da se Herceg Novi kandiduje za "Evropsku prijestonicu kulture 2021", ali da je upitno kolike su šanse da se tako nešto ostvari "imajući u vidu sveukupne menadžmentske kapacitete kulturnih poslenika grada".

Gačević zaključuje da ovi i brojni drugi primjeri dovode u sumnju "spremnost i sposobnost kulturnih poslanika Herceg Novog za odgovornost preuzimanja ovako krupnog tereta na njihova "kulturna" pleća".

Bonus video: