Država dozvolila da SPC gradi na Prevlaci

MCP je vlasnik oko 13.000 kvadrata zemljišta na “Ostrvu cvijeća”, čiji je ostatak, po planskoj dokumentaciji i programskim opredjeljenjima Vlade predviđen za visoki turizam, odnosno izgradnju hotela i vila visoke kategorije
199 pregleda 0 komentar(a)
manastir Svetog Arhangela, Foto: Siniša Luković
manastir Svetog Arhangela, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 06.11.2015. 06:29h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) izdalo je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj (MCP) urbanističko-tehničke uslove (UTU) za izgradnju manastirskog kompleksa na Prevlaci kod Tivta.

MCP je vlasnik oko 13.000 kvadrata zemljišta na “Ostrvu cvijeća”, čiji je ostatak, po planskoj dokumentaciji i programskim opredjeljenjima Vlade predviđen za visoki turizam, odnosno izgradnju hotela i vila visoke kategorije.

Izdavanje UTU je prvi korak za dobijanje građevinske dozvole za veliki manastirski kompleks, koji MCP želi da napravi na četvrtini ukupne površine Prevlake, na zapadnom dijelu ostrva.

Na Prevlaci se nalaze ostaci srednjovjekovnog manastira Svetog Arhangela Mihaila, nastalog na temeljima još starijeg benediktinskog samostana. Na tom mjestu 1219. godine Sveti Sava je uspostavio sjedište Zetske episkopije.

Pored ostataka samog manastirskog kompleksa, kod kojeg je MCP prije nekoliko godina napravila i novi konak za monahe, te crkve Svete Trojice iz 19.vijeka, zemljište obuhvata i dvije urbanističke parcele na kojima se nalazi ukupno 13 bungalova nekadašnjeg vojnog odmarališta “Ostrvo cvijeća“.

Po UTU, koje je u skladu sa državnom studijom lokacije izdao resor ministra Branimira Gvozdenovića, planirana je sanacija bungalova “za manastirske potrebe“, ili eventualna gradnja novih ako se sanacija pokaže neisplativom. Na centralnoj parceli planirana je “rekonstrukcija postojećeg objekta - manastirskog kompleksa uz dogradnju do planom definisanih kapaciteta“.

MCP će moći da izgradi, ili sanira, ukupno 1.108 kvadrata bruto-građevinske površine bungalova, odnosno da napravi 2.676 kvadrata postojećih i novih vjerskih objekata.

Spratnost bungalova ograničena je na prizemlje, dok se za vjerske objekte kreće od prizemlja do prizemlja i dva sprata.

Prema zakonu, MCP je obavezana da kod Agencija za zaštitu životne sredine, prije nastavka procedure dobijanja građevinske dozvole, sprovede postupak procjene uticaja izgradnje manastirskog kompleksa na životnu sredinu.

Vlada nikako da nađe investitora

Vlada do sada nije uspjela da nađe zainteresovanog investitora da na tri četvrtine Prevlake, koje pripadaju državi, izgradi planirane hotelsko-turističke sadržaje visoke klase. Stoga ovdje i dalje egzistira ruinirano nekadašnje vojno odmaralište u malim i propalim bungalovima, u kojima živi 80-ak porodica, mahom pripadnika nekadašnje JNA koji su se prije više od 20 godina doselili iz Hrvatske.

Iako je “državni dio“ Prevlake i dalje opterećen brojnim neriješenim imovinsko-pravnim sporovima, prodaja „vojno-turističkog kompleksa Ostrvo cvijeća i zemljišta Prevlaka“ nalazi se u ovogodišnjem planu privatizacije koji je prihvatila Vlada.

Bonus video: