Ko ne dođe na pravosudni ispit, vraća 36 bruto zarada

Predstavnici pravnih fakulteta tri crnogorska univerziteta upozoravaju da Nacrt u mnogim odredbama demotiviše i diskriminiše buduće diplomirane pravnike da pripravnički staž otpočnu u pravosudnim organima
341 pregleda 12 komentar(a)
Zoran Pažin, Foto: Boris Pejović
Zoran Pažin, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.11.2015. 18:08h

Ako pripravnik iz suda, odnosno državnog tužilaštva, bez opravdanog razloga ne pristupi polaganju pravosudnog ispita godinu nakon sticanja uslova, dužan je da vrati bruto zarade koje su mu isplaćene.

To piše u Nacrtu zakona o pripravnicima u sudovima i državnim tužilaštvima i pravosudnom ispitu, ali se definišu “opravdani razlozi”, zbog kojih bi pripravnici morali da vrate trogodišnji iznos bruto zarada, isplaćenih tokom obavljanja pripravničkog staža.

Ta odredba jedna je od mnogih zbog koje su reagovali predstavnici pravnih fakulteta tri crnogorska univerziteta.

Oni upozoravaju da Nacrt u mnogim odredbama demotiviše i diskriminiše buduće diplomirane pravnike da pripravnički staž otpočnu u pravosudnim organima.

Ističu da je javna rasprava završena prije mjesec dana, ali da ih niko nije obavijestio o sudbini njihovih primjedbi.

Tvrde da su, povodom akta koji će mnogima odrediti karijere, tražili sastanak sa ministrom pravdeZoranom Pažinom i premijerom Milom Đukanovićem, ali da nikada nijesu dobili odgovor.

Ni “Vijestima” iz resora pravde nije odgovoreno u vezi sa statusom akta mjesec dana nakon javne rasprave, kao ni koje su sugestije struč ne javnosti prihvaćene.

Predstavnici studenata prava univerziteta Crne Gore, “Mediteran” i “Donja Gorica”, Milan Tomić, Andrej Milović i Alen Adrović, u komentarima ističu da je Nacrt neprihvatljiv.

“Nacrt zakona je za tek svršene i buduće diplomirane pravnike diskriminatorski i stavlja u nejednak položaj u odnosu na kolege koje su obaveze završili prije donošenja zakona”, poručuju studenti.

Navode da je Ministarstvo pravde predvidjelo da pripravnički staž u pravosudnim organima traje tri godine, što je, tvrde, presedan u odnosu na države okruženja, ali i EU.

”Trogodišnjim pripravničkim se uskraćuje šansa svim novim diplomiranim pravnicima da dobiju priliku da rade u sudovima ili tužilaštvima. Ako podignemo granicu na tri godine, svaka naredna generacija gubi trećinu potencijalnih pripravničkih mjesta. U Hrvatskoj, članici EU, pripravnički staž u pravosudnim organima traje 18 mjeseci”.

Osim produžetka pripravničkog staža, Ministarstvo je ograničilo i broj polaganja stručnog i pravodsudnog ispita tokom godine, pa bi ispiti za obje kategorije trebalo da budu organizovani samo dva puta godišnje.

Do sada su ispiti organizovani dva puta mjesečno.

Ko ne položi bar iz trećeg pokušaja - ne će moći nikad

Ministarstvo je ograničilo i da se stručni ispit može polagati tri puta. Ko ne položi bar iz trećeg pokušaja, gubi pravo da ikada više i pokuša.

Stručni ispit je uslov za pravosudni što, prema ocjeni studenata, znači “zabranu bavljenja profesijom za koju su se školovali”.

“Nije prihvatljivo da se pravosudni ispit može polagati najviše tri puta... Ova odredba je upitna i sa stanovišta ustavnosti, jer se ne može ograničiti diplomiranom pravniku koji je stekao sve uslove za polaganje pravosudnog ispita, da mu se to pravo ograniči na tri puta u životu. To je kao da ograničimo broj polaganja vozačkog ispita, broj polaganja ispita na fakultetu, broj puta koliko neko može stupiti u brak...”, naveli su u primjedbama studenti prava sa tri univerziteta.

Pravnik u Srbiji postaje advokat, dok je kolega u CG još pripravnik

Predstavnici studenata upozoravaju da je u praksi moguća i situacija da dva pravnika, od kojih je jedan u Crnoj Gori, a drugi u Srbiji, u isto vrijeme završe pravne fakultete i zaposle se. Pravnik u Srbiji, međutim, moći će da se bavi advokaturom već nakon dvije godine, a njegov kolega u Crnoj Gori i dalje će biti pripravnik.

”Diplomirani pravnik u Srbiji stiče uslov za polaganje pravosudnog ispita sa dvije godine rada u pravosuđu, i ukoliko položi, prema sporazumu između dvije države, može da zastupa klijenta pred crnogorskim sudovima, dok njegov kolega iz Crne Gore još odrađuje pripravnički staž i ne stiče uslov za polaganje pravosudnog ispita”.

Bonus video: