UNIDO obećao podršku Crnoj Gori u uspostavljanju naučno-tehnoloških parkova

Vlahović je predočila Jongu plan uspostavljanja naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori
50 pregleda 9 komentar(a)
Sanja Vlahović, Foto: Boris Pejović
Sanja Vlahović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.11.2015. 16:54h

Agencija Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO) pružiće Crnoj Gori svu potrebnu ekspertsku i stručnu pomoć u uspostavljanju naučno-tehnoloških parkova, saopštio je generalni direktor te organizacije, Li Jong.

Sa njim je danas u Beču razgovarala ministarka nauke Sanja Vlahović.

Ona je predstavila interese Crne Gore u domenu saradnje sa UNIDO-m za naredni period, posebno u dijelu koji se odnose na resor nauke, tačnije u domenu uspostavljanja naučno-tehnoloških parkova.

“Vlahović je istakla da Crna Gora i te kako prepoznaje ovaj mehanizam kao novi zamajac razvoju, ne samo malih i srednjih preduzeća, generisanju ideja i njihovom pretvaranju u nove proizvode i usluge, već da smo apsolutno svjesni da uspostavljanjem naučno-tehnoloških parkova krčimo zemlji jedan potpuno nov i moderan put razvoja baziran na inovacijama i nauci”, saopšteno je Ministarstva.

Vlahović je predočila Jongu plan uspostavljanja naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori.

Ona je istakla da se prvi impulsni centar TEHNOPOLIS već gradi u Nikšiću, dok je izgradnja centralnog naučno-tehnološkog parka planirana u Podgorici.

“Li Jong je izrazio veliko zadovoljstvo posjetom ministarke Vlahović i zahvalio Crnoj Gori na dosadašnjem angažovanju ističući neke izuzetno važne projekte koje ova UN Agencija realizuje sa našom državom”, kaže se u saopštenju.

On je rekao da mu je posebno drago da je Crna Gora ušla u fazu uspostavljanja naučno-tehnoloških parkova, koji predstavljaju snažan i izuzetno važan mehanizam podrške ekonomiji, nauci i razvoju zemlje.

“Jong je obećao Crnoj Gori punu podršku i svu potrebnu ekspertsku i stručnu pomoć u realizaciji ovog važnog projekta, najavljujući posjetu našoj zemlji u prvom kvartalu naredne godine, kao odgovor na poziv potpredsjednika Vlade Igora Lukšića”, dodaje se u saopštenju.

UNIDO je specijalizovana Agencija u okviru sistema Organizacije Ujedinjenih nacija koja se bavi unapređenjem industrijskog razvoja, sa ciljem smanjenja siromaštva, te postizanja ekonomskog i društvenog napretka, u skladu sa principima održivog razvoja.

Bonus video: