Maslinari upoznati s postupkom zaštite geografskog porijekla

Pojedine masline stare više od 2.000 godina, a ostale starosti od 1.000 do 2.000 ili ispod 1.000
0 komentar(a)
masline, Foto: Shutterstock
masline, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.11.2015. 15:00h

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja su na radionici održanoj u Baru upoznali maslinare sa tog područja sa propisima i postupkom za zaštitu geografskog porijekla. Ciljna grupa bili su maslinari koji su dobili sertifikat kojim se potvrđuje starost njihovih stabala maslina, a koja je tokom ove godine utvrđena na Univerzitetu u Instambulu, saopštili su iz tog Ministarstva.

Prema njihovim riječima sa područja Bara 25 proizvođača posjeduju sertifikat.

“Pojedine masline stare više od 2.000 godina, a ostale starosti od 1.000 do 2.000 ili ispod 1.000, te je ta činjenica prepoznata kao dobra osnova za bolju valorizaciju crnogorskih maslina, odnosno maslinovog ulja. Najbolji način isticanja kvaliteta koji posjedujemo u tom sektoru jeste uvođenje u sistem zaštite, za koji su zainteresovani i proizvođači”, kazali su oni.

Degustacija mladog maslinovog ulja koju su na kraju radionice održali predsjednik Društva maslinara Bar Ćazim Alković i savjetnica za maslinarstvo Dubravka Radulović imala je za cilj promociju poštovanja standarda EU u proizvodnji ekstradjevičanskog maslinovog ulja kao sinonima za najkvalitetnije.

Radionica istog koncepta biće organizovana 10. novembra, i za maslinare iz Ulcinja.

Bonus video: