Šegrt: Crnoj Gori ne prijeti nestašica ljekova

Ministar tvrdi da se greške sa početka godine neće ponoviti, zbog čega je već raspisan tender za nabavku ljekova za iduću godinu
4 komentar(a)
Ljekovi, tablete, antibiotici, Foto: Shutterstock
Ljekovi, tablete, antibiotici, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.11.2015. 18:37h

Od 29. novembra građani Crne Gore neće moći da uzimaju ljekove na recept u privatnim apotekama. Ministarstvo zdravlja i Fond za zdravstveno osiguranje odlučili su da raskinu Ugovor sa privatnicima a ministar zdravlja Budimir Šegrt objašnjava zašto.

"Ugovor sa apotekama je sklopljen kao pilot projekat i ima 2 limita. Prvi vremenski da traje do 31.12. ove godine i drugi finansijski od oko 3 miliona eura. Ugovor je takav da se automatski zatvara kada se ispuni jedan od 2 limita. U ovom slučaju finansijski.", kaže Šegrt.

Iz Udruženja privatnih apoteka poručili su da je odluka Fonda nezakonita, te da su osiguranici prvi put poslije dugogodišnjih problema lijekove dobijali bez čekanja i stalnih nestašica. Šegrt građane uvjerava da ljekova do kraja godine ima dovoljno.

"Ne prijeti nikakva nestašica ljekova u Cg zbog isključenja privatnih apoteka da građanima na recept izdaju lijekove. "

Lijek na recept u privatnoj apoteci mogli smo da podignemo od 9. marta kada je počeo da se primjenjuje Ugovor. Do samog projekta je došlo zato što je početkom godine u državnim apotekama došlo do nestašice lijekova.

Do praznih polica i redova ispred državnih apoteka doveli su loši tenderi ali i to što je državna apotekarska ustanova Montefarm dugovala novac nekim dobavljačima. To se, tvrdi ministar, iduće godine neće ponoviti.

" Da ne bi napravili grešku kao prošle godine već je Montefarm kao apotekarska institucija raspisao juče tender za sve lijekove za sljedeću godinu. očekujemo da će sva tenderska procedura biti završena na vrijeme i da ćemo imati dovoljno svega od 1. januara", kaže Šegrt.

Iz Udruženja privatnih apoteka saopštili su i da odlukom da raskine Ugovor sa njima, Fond za zdravstveno osiguranje čuva monopolsku poziciju Montefarma, a imali su primjedbe i na cijene lijekova. U Fondu ovo ne žele da komentarišu.

"Svako ko smatra da su mu određena prava ugrožena može se obratiti nadležnim institucijama za ispravljanje određenih grešaka.+ Cijene ljekova javne, to se obavlja putem tendera. ne bih komentarisala takve ocjene mi se trudimo da postižemo što niže cijene", kaže za TV Vijesti Jelena Pelević iz Fonda za zdravstveno osiguranje.

Lijek se na recept mogao dobiti u 107 privatnih apoteka. Ipak, deševalo se da nekog lijeka nema, što prema riječima ministra zdravlja, potvrđuje da ne postoji idealna snabdjevenost.

Bonus video: