Podgorica dobija biciklističku stazu sljedeće sedmice

Iako nije završena, mnogi biciklisti ovih dana voze trasom od hotela “Hilton” do Tološa, koja je duga 5.320 metara
2 komentar(a)
biciklistička staza, Foto: Luka Zeković
biciklistička staza, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.10.2015. 11:28h

Podgorica će prvu biciklističku stazu dobiti sredinom sljedeće sedmice, iako je iz Glavnog grada najavljeno da će to biti do kraja oktobra.

Radnici “Bemaxa” juče su obilježavali biciklističke staze i radili na ivičnjacima i spajanju sa kolovozom.

Iscrtani su pravci kretanja, upozorenja za bicikliste da se približavaju zoni sa pješacima u blizini autobuskih stajališta.

Iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj saopšteno je da su juče zatvorili saobraćaj za sva vozila uz desnu ivicu kolovoza i trotoara, obostrano od Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, na dionici od Bulevara Stanka Dragojevića do Ulice slobode.

Zatvaranje saobraćaja važi do srijede, nakon čega bi biciklističke staze mogle biti otvorene.

Direktor Agencije za izgradnju i razvoj Srđa Raičević kazao je ranije da izgradnja biciklističkih staza napreduje brže od planiranog.

“Rok je 60 dana od početka radova, odnosno kraj oktobra. Mislim da ćemo uspjeti da ispoštujemo rok, ali sada kreće sporija faza, jer ulazimo u frekventniji dio grada”, pojasnio je Raičević.

Biciklistička staza će biti dvosmjerna i dugačka 5.320 metara. Biće od raskrsnice Bulevara Mihaila Lalića sa Ulicom Vlada Cetkovića u Tološima, pa preko Bulevara Svetog Petra Cetinjskog do Kraljevog parka i hotela “Hilton”. Izgradnja se finansira donacijom ambasade Kine od oko 200.000 eura.

Iz NVO “Biciklo.me” saopšteno je da će eventualne primjedbe i sugestije saopštiti nakon što staza bude zvanično otvorena i kada biciklisti prođu čitavu dionicu.

Iako nije završena, mnogi biciklisti ovih dana voze trasom. Iz Glavnog grada su ranije saopštili da biciklističke staze neće samo doprinijeti unapređenju saobraćajne infrastrukture i smanjenju saobraćajnih gužvi, već i kvalitetu života u Glavnom gradu. “Biciklistička staza ima za cilj jačanje identiteta Podgorice, promovisanje zdravih stilova života, koncepta održive mobilnosti i podizanje ekološke svijesti građana svih starosnih dobi”, naveli su iz Glavnog grada.

Bonus video: