Podgorica: Vazduh najzagađeniji kod Delte i na raskrsnici kod Trgovinske

Voda Skadarskog jezera, prema rezultatima ispitivanja kvaliteta u okviru programa praćenja, bila je ispravna za kupanje tokom sve četiri posmatrane godine
176 pregleda 3 komentar(a)
Delta, Cetinjski put, Foto: Arhiva "Vijesti"
Delta, Cetinjski put, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.10.2015. 15:50h

Vazduh u Glavnom gradu je u protekle četiri godine bio dobrog kvaliteta, ali je prema pojedinim analizama, u najvećoj mjeri bio opterećen prisustvom lebdećih čestica (PM10), posebno u zimskim mjesecima, pokazao je Izvještaj o stanju životne sredine za teritoriju Podgorice od 2011. do 2014. godine.

U dokumentu, koji je na javnoj raspravi, se navodi da su naročito visoke koncentracije zabilježene u blizini prometnih saobraćajnica, kod raskrsnice ulica Kralja Nikole i Crnogorskih serdara i na lokaciji kod Tržnog centra „Delta city“.

Na navedenim lokacijama su, kako se navodi, evidentirana i određena prekoračenja dozvoljenih koncentracija azot-dioksida.

„Ovi rezultati ukazuju da na kvalitet vazduha utiče saobraćaj. Povećan sadržaj benzo(a)pirena u PM10 česticama, posljedica je grijanja u domaćinstvima upotrebom ogrevnog drveta. Evidentirane koncentracije ne mogu biti označene kao prekoračenja, s obzirom da su rezultat kratkoročnih mjerenja, pa se ne mogu upoređivati sa normiranom godišnjom srednjom vrijednošću“, piše u Izvještaju.

Visokim koncentracijama PM10 značajno je, kako se navodi, doprinijela pojava velikog broja požara tokom pojedinih godina, naročito tokom 2012. godine.

U Izvještaju se navodi da su rezultati monitoringa kvaliteta površinskih voda na području Podgorice ukazali da je tokom cjelokupnog posmatranog četvorogodišnjeg perioda, najvećim pritiscima izložen dio vodotoka Morače na lokaciji ispod gradskog kolektora. Navedena pojava se, kako je objašnjeno, manifestovala prvenstveno povećanim koncentracijama fosfata i nitrita.

„Do povećanog sadržaja jedinjenja fosfata … dolazi najčešće usljed primjene vještačkih đubriva i ispuštanja otpadnih voda iz naselja. Kada su u pitanju jedinjenja azota, glavni izvori su komunalne otpadne vode, septičke jame, upotreba azotnih vještačkih đubriva u poljoprivredi i životinjski otpad“, piše u dokumentu.

Voda Skadarskog jezera, prema rezultatima ispitivanja kvaliteta u okviru programa praćenja, bila je ispravna za kupanje tokom sve četiri posmatrane godine.

Kada je riječ o zemljištu evidentirana su prekoračenja koncentracije poliaromatičnih ugljovodonika u Srpskoj

Kada je riječ o zemljištu, izvještajima o sprovedenom monitoringu, evidentirana su prekoračenja koncentracije poliaromatičnih ugljovodonika u Srpskoj, „što je posljedica industrijskih aktivnosti“.

„Na lokacijama u blizini dječijeg igrališta, zabilježene su povećane koncentracije policikličnih aromatičnih ugljovodonika, što se tumači kao uticaj obližnje prometne saobraćajnice. Odstupanje od propisanih vrijednosti evidentirano je za hrom i nikal, što se pripisuje geohemijskom sastavu zemljišta“, piše u Izvještaju.

Navodi se da posebnu problematiku predstavlja formiranje nelegalnih odlagališta raznih vrsta otpada pored saobraćajnica, na obalama i u koritima riječnih tokova, na zelenim površinama, „što predstavlja rizik po kvalitet segmenata životne sredine, prvenstveno vode, zemljišta i biodiverziteta“.

Centralna javna rasprava o dokumentu održaće se 10. novembra u 10 časova u KIC-u „Budo Tomović“.

Septičke jame ugrožavaju podzemne vode

Rezultati realizacije monitoringa su pokazali da se septičke jame mogu prepoznati kao određeni rizik ugrožavanja za podzemne vode Zetske ravnice.

„S obzirom da je na pojedinim lokalitetima prisutna intenzivna poljoprivredna proizvodnja, postoji opasnost da podzemne vode budu ugrožene upotrebom pesticida i mineralnih đubriva, kao i nus-produktima iz stočarske proizvodnje“, piše u izvještaju.

Bonus video: