Pomorci na ledu zbog nebrige države

Država još nije sertifikovala nijedan od postojećih pomorskih trening- centara ili visokoškolskih ustanova
160 pregleda 46 komentar(a)
brod, Foto: SHIPSPOTTING
brod, Foto: SHIPSPOTTING
Ažurirano: 23.10.2015. 05:19h

Zbog administrativnih problema, mnogi pomorci ne mogu da završe obuku kako bi postali zapovjednici broda, odnosno upravitelji stroja, uprkos tome što poslodavci žele da ih unaprijede.

To nije moguće jer država još nije sertifikovala nijedan od postojećih pomorskih trening-centara, ili visokoškolskih ustanova u Kotoru, Herceg Novom, Tivtu i Baru, da sprovodi obuke.

Prije oko godinu, Ministarstvo pomorstva i saobraćaja je, uprkos žestokom protivljenju “uneverzitetskog lobija“, pod pritiskom strukovnih udruženja, napokon prihvatilo svjetsku praksu da se do najviših profesionalnih zvanja zapovjednika i upravitelja može doći i bez završenog Fakulteta za pomorstvo, kroz sistem obuke po IMO model-kusrevima 7.01 i 7.02.

Tada važeći, ali i novi, u međuvremenu doneseni Pravilnik o zvanjima i ovlašćenjima o osposobljenosti pomoraca dozvoljava mogućnost da do zvanja kapetana i upravitelja dođu i oni koji su završili Srednju pomorsku školu, imaju adekvatnu navigaciju i prošli su kroz adekvatnu IMO verifikovanu obuku u za to ovlašćenim institucijama.

“Niko u Crnoj Gori još nije dobio odobrenje da izvodi kurseve 7.01 i 7.02. Trening centar ili obrazovna institucija koja želi da obavlja ove obuke mora da prođe kontrolu priznate organizacije 'Bureau Veritas', koja postupa po priznatim evropskim pomorskim standardima. S obzirom na to da je riječ o treningu koji je bio predmet EMSA (Evropska agencija za pomorsku sigurnost) kontrole i da njegova pravilna primjena predstavlja otklanjanje dobrog dijela nedostataka, odobrenje će dobiti samo ona institucija koja u potpunosti ispuni zahtjeve”, kazali su “Vijestima” u Ministarstvu pomorstva i saobraćaja (MSP), ne odgovorivši konkretno na pitanje kada će početi obuke za koje ima nekoliko stotina zainteresovanih pomoraca.

Pomorac Krsto Basorović iz Kotora, koji godinama plovi na kontejnerskim brodovima kao oficir stroja jednog od najvećih svjetskih brodara - italijanskog “Mediterran Shipping Company - MSC”, smatra da na taj način država veže ruke njemu i brojnim kolegama.

“Jer ne možemo doći do breveta koji su nam potrebni da prihvatimo pozicije zapovjednika, ili upravitelja koje nam nude naši poslodavci. Stoga naša karijera stagnira, ne možemo doći na bolje plaćene pozicije, a država trpi štetu zato što Trening centri ne mogu držati i naplaćivati obuku po IMO model-kursevima, te što mi naša uvećana primanja ne donosimo i trošimo u zemlji u kojoj živimo”, pojasnio je Basorović.

Traži se partner iz inostranstva, “Lloyd” već odbio posao

Država još nije sprovela postupak resertifikacije naših pomorskih trening centara, a Ministarstvo se opredijelio da taj posao više ne odrađuje njegova komisija, na čiji je rad u proteklom periodu bilo dosta primjedbi.

Odlučeno je da se posao povjeri nekoj od međunarodno priznatih klasifikacionih organizacija, ali zasada nema naznaka ni kada će te aktivnosti početi.

“Kada su u pitanju priznate organizacije, sporazum je ponuđen i 'Lloyd Registeru', koji je tu saradnju odbio. Očekujemo da nam se obrate još neke organizacije koje su priznate u Evropi, što bi nam bilo od velikog značaja. Kada će početi obuke, zavisi od samih trening centara ili obrazovnih institucija”, odgovoreno je iz Ministarstva.

Bonus video: