Podgorica: Organizovan seminar “Standardi i planovi za socijalne servise u Crnoj Gori”

Seminaru su prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvjete, Zavoda za socijalnu i dječiju zaštitu, Centra za socijalni rad, kao i predstavnici lokalne uprave iz Nikšića, Podgorice, Mojkovca i Herceg Novog i predstavnici MERSP-a
115 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2015. 15:09h

Mreža za edukaciju i razvoj servisa podrške za osobe sa invaliditetom (MERSP) u okviru projekta “Pružanje kvalitetnih servisa podrške za OSI” organizovala je danas seminar “Standardi i planovi za socijalne servise u Crnoj Gori” u Podgorici.

Obuka ima za cilj podizanje nivoa znanja i razmjenu iskustava u pružanju socijalnih servisa podrške za osobe sa invaliditetom i održava se još sjutra u hotelu AUREL na Starom aerodromu.

Seminaru su prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvjete, Zavoda za socijalnu i dječiju zaštitu, Centra za socijalni rad, kao i predstavnici lokalne uprave iz Nikšića, Podgorice, Mojkovca i Herceg Novog i predstavnici MERSP-a.

Izvršna direktorica MERSP-a Miluša Žugić upoznala je prisutne sa projektom i realizovanim aktivnostima.

“Opšti cilj programa je razvoj socijalnih servisa podrške za osobe sa invaliditetom u Crnoj Gori kroz partnerstvo, saradnju i umrežavanje na svim nivoima. Ciljna grupa su organizacije osoba sa invaliditetom, pružaoci socijalnih servisa podrške, institucije, donosioci odluka, volonteri, osobe sa invaliditetom i građani Crne Gore”, kazala je Žugić.

Tvrdi da je projekat je počeo u januaru 2015. godine i trajaće 12 mjeseci, u okviru kojeg su realizovani sastanci sa predstavnicima pet opština, niz aktivnosti unutar organizacije i napisana tri projekta.

Predsjednica Skupštine MERSP-a Marta Andjelić predstavila je i objasnila socijalne servise podrške. Ona je iznijela i neke od preporuka za institucije sistema.

“Potrebno je uraditi istraživanje položaja osoba sa invaliditetom i mapiranje potreba na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou. Neophodno je donošenje realnih i efikasnih strategija i planova, ali i njihova implementacija i odgovornost za nepoštovanje zakona. Jedna od preporuka je i kreiranje i uvodjenje standarda kvaliteta usluga, kao i konstantne obuke i usavršavanje osoba koje pružaju socijalne usluge i u privatnom i u državnom i u civilnom sektoru”, preporučila je Andjelić.

Nakon toga su predstavnici lokalnih samouprava iz Podgorice, Nikšića, Mojkovca i Herceg Novog izložili su koji socijalni servisi podrške za osobe sa invaliditetom postoje u njihovim opštinama, kakva je saradnja sa civilnim sektorom iz te oblasti i koje su aktivnosti u planu.

Učesnici seminara razmijenili su iskustva o pružanju socijalnih servisa podrške, Manama, finansiranju i lokalnim planovima akcije u oblasti invalidnosti.

Za drugi dan seminara planiran je razgovor na temu: saradnja institucija i nevladinih organizacija u cilju realizacije socijalnih servisa podrške u Crnoj Gori.

Mreža za edukaciju i razvoj servisa podrške za OSI – MERSP osnovana je 2012. god. sa ciljem promovisanja medjunarodnih konvencija i zakona u cilju poštovanja dostojanstva i ljudskih prava osoba sa invaliditetom, afirmacijom i razvojem servisa podrške za OSI, upoznavanjem javnosti sa potrebama i mogućnostima OSI, umrežavanj sa srodnim udruženjima i mrežama kao i institucijama u zemlji i inostranstvu.

Galerija

Bonus video: