CGO: ODT nije postupio po zakonu kad je odbacio krivičnu prijavu protiv Vlahović

Radonjić da je odbacio krivičnu prijavu zbog zastarjelosti krivičnog gonjenja. CGO je podnio pritužbu navodeći da se radi o krivičnim djelima u produženom trajanju što u potpunosti obesmišljava rješenje Radonjića
150 pregleda 8 komentar(a)
Daliborka Uljarević, Foto: Savo Prelević
Daliborka Uljarević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.10.2015. 14:38h

Osnovni državni tužilac (ODT) nije postupao po zakonu kad je odbacio krivičnu prijavu Centra za građansko obrazovanje (CGO) protiv ministarke nauke Sanje Vlahović, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila krivično djelo neovlašćeno iskorišćavanje autorskog djela i prevare, saopšteno je iz CGO-a.

Više državno tužilaštvo je, postupajući po žalbi CGO-a, naložilo Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici “da utvrdi sve činjenice relevantne za donošenje pravilne i zakonite odluke u predmetnoj krivično pravnoj stvari, a nakon toga donese meritornu odluku”.

Ta odluka je juče uručena CGO-u, iako se na dokumentu vidi da je donešena prije gotovo 20 dana.

“CGO je podnio krivičnu prijavu u januaru 2015, a postupajući osnovni tužilac u Podgorici Vukas Radonjić je krajem avgusta 2015, nakon osam mjeseci rada na ovom predmetu, donio kao što je i CGO tvrdio, nezakonitu i neprofesionalnu odluku”, saopštila je izvršna direktorica CGO-a Daliborka Uljarević.

Radonjić da je odbacio krivičnu prijavu zbog zastarjelosti krivičnog gonjenja. CGO je podnio pritužbu navodeći da se radi o krivičnim djelima u produženom trajanju što u potpunosti obesmišljava rješenje Radonjića.

Uljarević je podsjetila da je opravdanost te pritužbe potvrdila zamjenica Višeg državnog tužilaštva Olivera Ražnatović, koja je 2. oktobra, napomenula da je “nakon izvršenog uvida u spise predmeta utvrđeno da je predmetno rješenje zasnovano na nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju u pogledu utvrđivanja vremena nastupanja zastarjelosti krivičnog gonjenja”.

“CGO cijeni da je ohrabrujuće da je Više državno tužilaštvo, u crnogorskom kontekstu u kojem neprimjerene političke uticaje na pravosuđe identifikuju i relevantni međunarodni izvještaji, ipak poništilo jednu očito ispolitiziranu odluku protiv visokog državnog funkcionera. Ishod ovog slučaja pred crnogorskim pravosudnim organima će biti jedan od bitnih parametara po kojima će se mjeriti stepen profesionalnosti, samostalnosti i zakonitosti rada tih organa nezavisno od toga ko je predmet krivične prijave”, saopštila je Uljarević.

CGO je krivičnu prijavu protiv Vlahović podnijela zbog sumnji da je plagirala naučni rad direktora Međunarodnog centra za istraživanje turizma i ugostiteljstva iz Velike Britanije, profesora Dimitriosa Buhalisa.

Buhalis je javno pozvao ministarku da se izvini i podnese ostavku, jer je doslovno prepisala dio njegovog istraživanja “Destinations competitiveness in mo dem tourism”.

Uprkos aferi, Komisija Univerziteta “Mediteran” zaključila je u decembru prošle godine da nemaju pravnog osnova da se bave plagijatom Vlahovićeve. Profesor Milenko Popović je zbog takve odluke podnio ostavku u Senatu.

Popović je "Vijestima” kazao da i sam “ima apsolutne dokaze da se u slučaju ministarke Vlahović radi o grandioznom plagijatu” koje je htio da predstavi kolegama, ali za to nije dobio priliku.

Bonus video: