Čestitke povodom jubileja Monitora

Građanski pokret URA ukazuje da je slobodna štampa, kojoj su u Crnoj Gori udareni temelji početkom ratnih 90-tih upravo vizionarstvom, zalaganjem i hrabrošću osnivača, novinara i urednika Monitora, jedan od osnovnih stubova građanske, moderne, pravno uređene i ekonomski prosperitetne države
65 pregleda 0 komentar(a)
Monitor prvi broj
Monitor prvi broj
Ažurirano: 19.10.2015. 18:08h

Građanski pokret URA uputio je danas čestitku redakciji lista Monitor povodom 25 godina od izlaska prvog broja tog nedjeljnika.

"Četvrt vijeka dajete nadu za drugačiju Crnu Goru. Dvadeset pet godina mukotrpno pomjerate granice slobode u Crnoj Gori. Svjedok sam dijela Vaših napora i doprinosa. Hvala Vam na tome i srećno", navodi se u čestitki predsjednika URA Žarka Rakčevića stoji.

Građanski pokret URA ukazuje da je slobodna štampa, kojoj su u Crnoj Gori udareni temelji početkom ratnih 90-tih upravo vizionarstvom, zalaganjem i hrabrošću osnivača, novinara i urednika Monitora, jedan od osnovnih stubova građanske, moderne, pravno uređene i ekonomski prosperitetne države.

"Bez slobodne štampe i profesionalnog novinarstva nema odgovorne vlasti koja radi u javnom interesu i građanima podnosi račune. Oni koji su početkom 90-tih proganjali Monitor i sve slobodne ljude posvećene crnogorskim državnim ingteresima, danas pokušavaju da, ekonomskim iscrpljivanjem, diskriminacijiom i brutalnom propagandom, unište slobodnu misao i kritičku riječ. Zbog toga je nezavisnim medijima u Crnoj Gori teže možda danas nego tokom ratnih 90-tih. To je samo jedan od razloga zbog kojeg URA smatra da je smjena sadašnje vlasti preduslov za oporavak države i uspostavljanje sistema u kojem će nezavisni mediji nesmetano nastaviti da doprinose izgradnji bolje Crne Gore", zaključuje se u saopštenju URA.

Popović: Morate uspjeti

I Liberalna partija (LP) uputila je čestitku Monitoru povodom 25 godina postojanja.

"Čini mi čast i zadovoljstvo da vam danas uputim iskrene čestitke i priznanje za istrajnost, principijelnost i hrabrost koju ste pokazali i pokazivali proteklih 25 godina, od kada je prvi broj vašeg i našeg lista Monitora obilježio početak borbe za slobodu u Crnoj Gori. Zajedno sa ostalim akterima independističkog i liberalnog pokreta, doprinos takvoj borbi onih ljudi koji su činili Monitor, zaslužuje posebnu pažnju. Kao list koji je od prvog dana svog postojanja bio prepoznat kao protivnik nedemokratskih, agresivnih i nacionalističkih politika koje su obilježile stradanja svih naroda na prostorima bivše Jugoslavije, njegov glas čuo se uvijek i u širem regionu i ostatku slobodne Evrope", navodi se u čestitki predsjednika LP Andrije Popovića.

Takav glas, kako je dodao, bio je garancija da će Crna Gora, jednoga dana, imati šansu da zaživi kao suverena i pravna država, u svoj svojoj slobodi.

"Taj dan Monitor je i dočekao, zajedno sa svima nama koji dijelimo iste političke i životne vrijednosti. Misija Monitora, na taj način, nije dovršena, a današnji jubilej dokaz je da ste, još uvijek, spremni da se snažno borite za istinu u službi građana i njihovih sloboda. Vi zato, morate uspjeti", zaključio je Popović.

Uz najljepše želje,

Bonus video: