Službenici policije učili o borbi protiv krivolova

Učešće na obuci i primjena znanja u praksi, doprinijeće boljoj zaštiti biodiverziteta, kažu iz Savjeta
481 pregleda 2 komentar(a)
Sa radionice "Zajedno protiv krivolova", Foto: CZIP
Sa radionice "Zajedno protiv krivolova", Foto: CZIP

Dvadeset policijskih službenika iz Ulcinja, Bara, Budve, Kotora, Tivta, Cetinja, Nikšića, Bijelog Polja i Podgorice prošli su radionice “Zajedno protiv krivolova”, koje je organizovala nevladina organizacija Centar za zaštitu i proučavanje ptica. Time je, kako je saopšteno iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije, realizovana njihova preporuka za jačanje kapaciteta policije u borbi protiv krivolova i povezivanju sa civilnim sektorom.

Radionice u Budvi i Podgorici su, kako je saopšteno, okupile predstavnike institucija koje su zadužene za primjenu zakona, odnosno procesuiranje krivolovnih aktivnosti i krijumčarenja ptica i drugih životinjskih vrsta.

Predavač Željko Vuković, glavni inspektor zaštite životne sredine pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske, između ostalog, govorio je, iz svoje prakse, o saradnji inspekcije i policije i zašto je važna aistencija policije u borbi protiv krivolova.

Vuković je učesnicima radionica predstavio najbolje prakse zemlje članice EU, te govorio o svom uspjehu u otkrivanju i kažnjavanju krivolovaca i sprečavanju krijumčarenja zaštićenih vrsta.

“Učešće policijskih službenika na ovoj obuci uz dalju primjenu stečenih znanja doprinosi i boljoj zaštiti biodiverziteta i unapređenju ugleda zemlje”, kazali su iz Savjeta.

Dodaju i da podržavaju dalje jačanje saradnje policije i civilnog društva, kako bi se razvio koncept kontakt policajaca za suzbijanje krivolova, nastavilo jačanje kapaciteta i bolja primjena policijskih ovlašćenja uz zajedničko učešće u kreiranju strateških dokumenata kojima se ostvaruje podrška procesu evropskih integracija i bolja primjena direktiva Evropske unije.

“Ovo je, u godinu dana, druga obrazovna preporuka po kojoj je policija pozitivno postupila... Ranije realizovana preporuka se odnosila na dodatno obrazovanje policijskog službenika I.M. iz Budve o ljudskim i dječijim pravima i etičkim vrijednostima crnogorske policije”, kazali su iz Savjeta.

Bonus video: