PRIRUČNIK O PRENOŠENJU ZNANJA

Trgovina ljudima: Mladi i djeca posebno ugrožene kategorije

Prezentacija Priručnika o metodama prenošenja znanja o trgovini ljudima/djecom u osnovnim i srednjim školam održana je danas u Ministarstvu prosvjete
50 pregleda 1 komentar(a)
priručnik, Ministarstvo, Foto: Ministarstvo prosvjete
priručnik, Ministarstvo, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 16.10.2015. 16:52h

Mladi i djeca su posebno ugrožene kategorije kada je riječ o trgovini ljudima, saopšteno je na prezentaciji Priručnika o metodama prenošenja znanja o tom društvenom problemu. Prezentacija Priručnika o metodama prenošenja znanja o trgovini ljudima/djecom u osnovnim i srednjim školama, koji je namijenjen nastavnicima Građanskog vaspitanja i Građanskog obrazovanja, održana je danas u Ministarstvu prosvjete. Generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih, Veljko Tomić, rekao je da Ministarstvo razumije značaj prevencije kao ključne aktivnosti usmjerene ka svim kategorijama stanovništva a prije svega ka mladima, dodavši da u procesu prevencije trgovine ljudima/djecom škola ima veoma važnu ulogu. Tomić je, kako je saopšteno iz Ministarstva, kazao da blagovremena i sistematska edukacija koju realizuju nastavnici u radu sa djecom predstavlja jedno od efikasnih rješenja za suzbijanje tog društvenog problema. On je rekao da Priručnik objedinjuje teorijski i praktični dio i ima za cilj da pruži pomoć u organizaciji procesa učenja. Predstavnica Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima Tijana Šuković saopštila je da godišnje od 600 hiljada do čwtiri miliona žena, djece i muškaraca bude predmet trgovine, i da zbog toga na sistematičan način treba pristupiti ovom problemu kao jednom od najgrubljih oblika kršenja ljudskih prava.

“Ona je rekla da je veoma važno što je Ministarstvo prosvjete dalo veliki značaj ovoj temi u okviru predmeta Građansko vaspitanje i Građansko obrazovanje, jer su mladi i djeca posebno ugrožene kategorije kada je riječ o trgovini ljudima”, kaže se u saopštenju. Šuković je istakla da je Priručnik rezultat dugogodišnje saradnje sa Ministarstvom prosvjete i Zavodom za školstvo, i izrazila nadu da će pomoći nastavnicima u prenošenju znanja djeci o toj problematici. Priručnik o metodama prenošenja znanja o trgovini ljudima/djecom u osnovnim i srednjim školama pripremljen je za realizaciju programa nastavnog predmeta Građansko vaspitanje u okviru koga se trgovina ljudima izučava kao izborna tema. Priručnik je urađen u saradnji Ministarstva prosvjete, Zavoda za školstvo, Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima i UNICEF-a, i može se preuzeti sa sajta Ministarstva.

Preporučujemo za Vas