U “Pobjedi” navikli da lažu i parazitiraju

“Pobjeda” svjesno prećutkuje da je za devet godina MA potrošio 20-ak hiljada keša u najuticajnijim novinama i portalu, koliko i neki butici iz centra grada, a tridesetak u televiziji. Sve ostalo bila je kompenzacija
62 pregleda 20 komentar(a)
Željko Ivanović, Foto: Savo Prelević
Željko Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.10.2015. 05:31h

U jučerašnjoj “Pobjedi”, pod lažnom firmom “istraživačkog novinarstva“, a u suštini jeftine propagande, ponovo je plasirano niz neistina i tendencioznih tumačenja na račun dnevnih novina “Vijesti” i Televizije Vijesti.

U višemjesečnom ratu između sadašnjeg i bivšeg menadžmenta “Montenegroarlajnza” (MA), sad su kao kolateralne žrtve ispale i naše kompanije.

Krenimo redom. Uređivačka politika koju “Pobjeda” baštini decenijama, a koju je posebno usavršio bivši glavni urednik tog crnogorskog brenda S. Kusovac, pokazala je svoje pravo lice i kroz najnoviji slučaj MA. Fascikle dobijene iz političkih, policijskih ili interesnih krugova, uredništvo “Pobjede” objavljuju pod firmom “istraživačkih“ tekstova, čime se samo pokazuju stvarni razlozi održavanja u životu ovog tržišno davno upokojenog lista. Koji je jedan strani diplomata slikovito nazvao “pogreba“, aludirajući na čitulje kao njihov jedini kvalitetni sadržaj, gdje rijetko kada promaše ili slažu, kao i na njihov zavisni finasijski status, gdje kao teški i umirući bolesnik deceniju i po opstaju zahvaljujući vladinim milionskim dotacijama.

U konkretnom slučaju, “Pobjeda istražuje“ tako što dobijene papire iz fascikle Daliborke Pejović, predsjednice Borda MA, čak i ne provjeri kod druge strane koju istakne u naslov i razapne na stub srama! Da bi se postigao efekat i da bi eto, antidržavne “Vijesti”, koje stalno ukazuju na diskriminatorski položaj na medijskom tržištu, ispale veliki dobitnik u saradnji sa državnim MA. Ni manje ni više nego 206.275 eura za obje kompanije. Ni u nadnaslovu, ni u naslovu, nema toga da se “istraživanje Pobjede“, to jest Daliborke Pejović, odnosi na period od 9 godina! Takođe, tek kada se dobro iščita propagandni uradak, zaključi se da se „istraživanje“ odnosi na dvije medijske kuće, dnevnik “Vijesti” i TV Vijesti. Takođe, u istom “istraživanju“ stidljivo se navodi da je MA potrošio na Javnom servisu pojedinačno najviše sredstava, iako je pozicija Javnog servisa u pomenutom periodu bila daleko ispod pozicija i vrijednosti brenda novine i TV Vijesti. Jedino ako “istraživači“ “Pobjede” nijesu i u tim ciframa i tumačenjima omanuli kao kod “koncerna 'Vijesti'“.

Dakle, prema podacima iz finansijske službe dnevnika “Vijesti”, tj. kompanije “Daily Press”, u periodu od 2005. do 2013. MA je potrošio u novini i na portalu “Vijesti” 101.911,76 eura a ne kako tvrdi Daliborka Pejović u svom istraživanju, u svojoj “Pobjedi” - 116.332 eura! Ali, manji je problem u tih 15-ak hiljada razlike, “istraživanje“ “Pobjede” svjesno prećutkuje značajniju stavku - u istom periodu naša kompanija “Daily Press” potrošila je kod MA 79.711,41 euro! To znači da je skoro 80 odsto pomenutog bila kompenzacija, a da je za 9 godina, u najuticajanijim novinama i najuticajnijem portalu u CG, MA potrošio 20-ak hiljada keša. Ili nešto više od dvije hiljade eura godišnje, to jest manje od 200 eura mjesečno! Koliko i pojedini butici iz centra Podgorice.

Slična je situacija i sa TV Vijesti... “Istraživači“ “Pobjede” su ovog puta omanuli “u korist“ TV jer su umanjili promet MA prema toj kući. Dakle, umjesto 89.952 eura koje je „istraživanje“ “Pobjede” pronašlo u fascikli Daliborke Pejović, stvarno stanje prometa MA u TV Vijesti je bilo 106.120,24 eura! Ali, opet, to je manji problem „istraživanja“ - veći je prikrivanje podatka o potrošnji TV Vijesti kod MA, koja je u istom periodu bila 76.373,63 eura. Dakle, i u ovom slučaju, za 9 godina, keš promet MA prema TV bio je svega 30-ak hiljada eura ili nešto iznad 3 hiljade eura godišnje, to jest 250 eura mjesečno!

Tragikomičan je zaključak „istraživača“ Pobjede da je MA 50 odsto svog oglasnog budžeta potrošio u “koncernu Vijesti“, pokušavajući time da ukažu na lošu ili pristarsnu politiku bivšeg menadžmenta. Upravo taj podatak govori suprotno - da je bivši menadžment MA u skladu sa tržišnom pozicijom dnevnika, portala i TV Vijesti, raspodijelio i svoj oglašivački budžet. I uspio da 80 odsto tog budžeta kompenzira! Kamo sreće da je MA u poslovanju sa svim subjektima prošao tako loše kao sa našom grupom.

“Pobjeda“ je navikla kroz čitavu svoju istoriju, a posebno zadnjih 15 godina, da se reklamni budžeti raspoređuju u kabinetu premijera ili nakon poziva državnim firmama, privatnim kompanijama i administraciji iz tog istog kabineta! A ne na osnovu pozicije, ugleda i uticaja na tržištu i kod publike svakog od tih medija. Baš zato nije ni čudo da je “Pobjeda” samo u ovoj godini, nakon takozvane privatizacije, i nakon što je prešla u ruke navodnog vlasnika, porijeklom iz Grčke, nastavila da ubira reklame i prihode od državnih institucija i javnih preduzeća “nesmanjenom žestinom“. U stotinama hiljada eura! Kao i dok je bila u formalnom vlasništvu države. Kada je za 15 godina dotirana na razne načine sa preko 30 miliona eura! Sve iz budžeta Crne Gore! I zato su nam bolnice, škole i vrtići u tako tragičnom stanju. I zahvaljujući tome, to jest podršci iz budžeta koja nema nikakve veze sa tržišnom pozicijom i uticajem “Pobjede”, te novine još nijesu ugašene što je, da se pitalo tržište ili da je poštovan zakon, trebalo davno da se desi.

Ali, mi smo srećni što “Pobjeda” i dalje postoji. Da bi cjelokupna domaća, regionalna i inostrana javnost mogla da se uvjeri u tragične posljedice koje propagandni bilteni proizvode u zemljama regiona pristajući da budu oruđe u rukama političkih, mafijaških i intersnih grupacija. Bilo u njihovim međusobnim ratovima ili u ratu protiv onih koje ne mogu da pokore i kontrolišu. Naravno, zbog svega ovoga mi ćemo podnijeti tužbu Privrednom sudu, koji će imati prilike da procijeni da li je i u kolikoj mjeri ovo „istraživanje“ “Pobjede” koje vrvi od laži i falsifikata, ugrozilo imidž i tržišnu poziciju dnevnika "Vijesti" i TV Vijesti.

Direktor “Daily pressa” i član borda TV Vijesti Željko Ivanović

Bonus video: