Ulcinj: Nemaju vode za piće, ali je od države ne traže

Iako je u regionalni vodovodni sistem za Bar i Ulcinj investirano 18 miliona eura, najjužnija opština samo je nakratko 2012. preuzimala vodu
195 pregleda 5 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 14.10.2015. 15:20h

Ulcinjani ni juče nijesu imali vode za piće, uprkos tome što su spojeni na Regionalni vodovod.

Nadležni iz Opštine, kako je saopštio direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić, nijesu zatražili isporuku vode, uprkos tome što ona ni juče nije bila za piće, zbog povišenog procenta mangana u bunarima na izvorištu Lisna Bori.

Direktor ulcinjskog Vodovoda Fehmi Avdiu kazao je da će novo ispitivanje vode, koje će obaviti narednih dana, pokazati da li je kiša procenat mangana svela na dozvoljeni nivo.

“Zbog suša nemamo prirodne čiste dotoke, ali vjerujem da su oni već krenuli i da će voda uskoro moći da se pije”, kazao je Avdiu juče “Vijestima”, istakavši da se ti bunari koriste za vodosnabdijevanje grada skoro 40 godina.

Jevrić je saopštio da je za potrebe vodosnabdijevanja opštine Ulcinj projektovano 200 litara vode u sekundi.

“Regionalni vodovodni sistem na ovom području ima izgrađena tri distribuciona odvojka, dok su u funkciji dva... U ovom trenutku opštini Ulcinj isporučujemo 15 litara u sekundi vode, što predstavlja ugovorenu minimalnu količinu, ali bez zahtjeva ne možemo isporučivati veće količine bez obzira na trenutnu situaciju sa problemima u vodosnabdijevanju... Moguće je snabdijeti cijelu teritoriju opštine Ulcinj koja je pokrivena lokalnom vodovodnom mrežom...”, kazao je Jevrić.

Voda u Ulcinju nije za piće od prije sedam dana na osnovu analize instituta iz Podgorice.

Iako je u regionalni vodovodni sistem za Bar i Ulcinj investirano 18 miliona eura, najjužnija opština samo je nakratko 2012. godine preuzimala vodu.

Iz Regionalni vodovoda više puta ljetos je saopšteno da je tokom turističke sezone dio sistema sa snabdijevanje opština Budva, Kotor, Tivat i Herceg Novi ogradio sa iskorišćenošću kapaciteta od 85 do 100 odsto.

Iskorišćenost južnog kraka, ka Baru i Ulcinju, tokom sezone se kretala u intervalu od 20 odsto do 49 odsto, uprkos potrebama i problemima u vodosnabdijevanju. Avdiu je kazao da je posljednjih dana neredevno snabdijevanje vodom uslovljeno nestancima struje na izvorištima.

“Kada dođe struja, izvorištima treba po četiri ili pet sati da dostignu željeni pritisak”, pojasnio je on.

Od 1998. se zna za zagađenje bunara

Prema studiji Projekcija dugoročnog vodosnabdijevanja Crne Gore koju je radio Građevinski fakultet još 1998. godine, na izvorištu Lisna Bori konstatovano je, između ostalog, povećano prisustvo organskh materija, poput sumpor-vodonika, povećana temperatura i hloridi, odsustvo rastvorenog kiseonika što je indikator zagađenja. Izvorište Mide I i Mide II u pogledu mikrobioloških karakteristika ne ispunjava uslove higijenske ispravnosti, a kako piše u studiji prisustvo bakterije Escherichia coli potvrđeno je na izvorištu Kaliman.

Zaključak je da se ovakve vode ne preporučuju za trajno vodosnabdijevanje.

Do istih podataka došlo se i Studijom izvodljivosti sistema vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda za opštinu Ulcinj.

Bonus video: