Vlahovićeva u flamanskom centru nauke

Sve inicijative koje sprovodi ovaj centar imaju cilj da informišu i podignu svijest o važnosti nauke i tehnologije i da povećaju upis, broj stečenih diploma i ostalih stečenih akademskih zvanja u osnovnim i primijenjenim naukama, posebno podstičući biotehnologiju i mikro-elektroniku
10 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2015. 13:54h

Ministarka nauke Sanja Vlahović sa članovima delegacije Ministarstva nauke posjetila je Technopolis - najveći flamanski centar nauke, sa ciljem upoznavanja sa najvećim flamanskim naučnim centrom, čija misija je povećanje vidljivosti nauke u Flandriji i približavanje nauke i tehnologije ljudima.

"Tokom ovog susreta razmatrane su mogućnosti saradnje u domenu promocije nauke, imajući u vidu da Crna Gora poslednjih godina intenzivno radi na ovom polju i bilježi značajne rezultate, posebno kroz realizaciju festivala Otvoreni Dani nauke", saopštili su iz Ministarstva nauke.

Technopolis je inicijativa nastala od strane flandrijske tehnoške međunarodne fondacije (FTI) i riječ je o projektu vrijednom 16.2 miliona eura, koji je finansirala belgijska vlada.

Iz Ministarstva su saopštili da sve inicijative koje sprovodi ovaj centar imaju cilj da informišu i podignu svijest o važnosti nauke i tehnologije i da povećaju upis, broj stečenih diploma i ostalih stečenih akademskih zvanja u osnovnim i primijenjenim naukama, posebno podstičući biotehnologiju i mikro-elektroniku.

U razgovorima sa ministarkom Vlahović prestavnici Technopolis-a istakli su da je riječ o instituciji koja je više od Flamanskog naučnog centra, jer on ima široku reputaciju i van granica zemlje.

"Ovo posebno iz razloga sto predstavnici mnogobrojnih startap kompanija iz svijeta dolaze u ovaj Tehno park kako bi vidjeli mogućnosti za prenos znanja (know-how). Tokom svjetskog samita, preko 450 ljudi iz 58 zemalja, iz sektora nauke i van njega, posjeti Technopolis, a ujedno je aktivni član nekoliko organizacija i inicijativa", kazali su oni.

Vlahovićeva je ukazala i na aktivnosti koje na polju promocije sprovodi i prvi Centar izvrsnosti u Crnoj Gori BIO-ICT, centar u oblasti bioinformatike, i istakla da bi saradnja u tom smislu bila dragocjena kako za jedne tako i za druge.

U okviru svoje posjete Briselu i Luksemburgu Vlahovićeva će se sastati i sa Državnim sekretarom za obrazovanje, djecu i omladinu i Državnim sekretarom za visoko obrazovanje i istraživanje Velikog vojvodstva Luksemburga, Mark-om Hansenom.

Galerija

Bonus video: